Direct naar artikelinhoud

Builenpest bedreigt Madagascar

Madagascar loopt een groot risico op een uitbraak van builenpest als er niet snel maatregelen komen, waarschuwen het Rode Kruis en het Parijse Pasteur Instituut.

Volgens de instellingen komt het grootste gevaar van de overbevolkte en vervuilde gevangenissen op het eiland, zoals die in de hoofdstad Antanarivo, die krioelen van de ratten. Besmette ratten kunnen zo de stad in en de ziekte verspreiden.

Builenpest (een van de drie varianten van de pest) wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis en is van origine een ziekte van wilde knaagdieren. Verspreiding vindt plaats via vlooien, die de ziekte via hun beet ook kunnen overdragen op de mens.

"Een uitbraak van builenpest in een gevangenis zou tot een soort kernontploffing kunnen leiden in de stad. De muren van de gevangenis zullen nooit kunnen voorkomen dat de pest naar buiten komt en de rest van de stad binnendringt", aldus Christophe Rogier van het Institut Pasteur.

Dat instituut en het Rode Kruis werken sinds begin vorig jaar in Madagascar aan de gezondheids- en hygiënetoestand in de gevangenissen. Onderdeel van het hulpprogramma is een verdelgingscampagne voor ratten.

De maand oktober is in Madagascar vanouds het begin van het pestseizoen, met warm en vochtig weer dat goed is voor vlooien. Madagascar had vorig jaar 256 gevallen van pest, met zestig doden, het hoogste aantal ter wereld.