Direct naar artikelinhoud

De Costa Concordia geeft zijn laatste geheimen prijs

Je ziet het meteen op de foto's van Karel Duerinckx van de Costa Concordia, voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Langzaam geeft het scheepswrak van het cruiseschip zijn laatste geheimen prijs. Tien dagen nadat het gekapseisde schip tijdens een minutieuze bergingsoperatie werd rechtgetrokken, lokaliseerden duikers donderdag stoffelijke resten op de zeebodem. De bergers vermoeden dat ze twintig maanden lang gekneld zaten tussen de romp en de rotsen.

DNA-testen moeten nu nagaan of het om de Italiaanse passagier Maria Grazia Trecarichi dan wel de Indiase kelner Russel Rebello gaat, de enige passagiers die nog vermist waren nadat de luxecruiser op 13 januari 2012 met 4.229 opvarenden op de klippen liep. Uiteindelijk vielen er bij de ramp 32 doden te betreuren.

Wie vandaag toekijkt hoe de flank van het schip onder de waterlijn door de messcherpe rotsen werd vermalen tot verwrongen en verroest staal, kan zich enkel maar verbazen dat vele duizenden passagiers en bemanningsleden het er wel heelhuids van afbrachten.

Toch staat de kapitein, Francesco Schettino, nu terecht voor meervoudige doodslag. Hij wordt door de Italiaanse justitie ervan beschuldigd de schipbreuk te hebben veroorzaakt omdat het schip onder zijn commando van zijn koers afweek om de eilandbewoners te groeten, een traditie die de kapiteins van de cruiseschepen zich eigen hadden gemaakt. De zwaarste aanklacht is dat Schettino voortijdig van boord ging. Daarmee brak hij de eeuwenoude zeewet die wil dat de kapitein als laatste man aan boord moet blijven van zijn schip, zelfs al betekent dit dat hij mee ten onder gaat.

Als het wrak binnen enkele weken wordt gelicht en weggesleept, zal het azuurblauwe water van de Tyrreense Zee de laatste olieresten wegwassen. Strandjutters en schattenjagers zullen daarna de door de politie vrijgegeven rotskust inpalmen, op zoek naar souvenirs die door de stroming in onderwaterspelonken werden gestuwd. Sommigen zullen zoeken naar juwelen, anderen naar een sterk verhaal om 's avonds te vertellen bij een risotto met zeevruchten en een witte Sauvignon uit Friuli. De mythes zullen met elke golfslag aandikken, zoals elk scheepswrak al sinds de oudheid richting geeft aan de geschiedenis van de kust waar ze ooit strandden.

Over enkele decennia gaat niemand nog op vakantie naar Giglio maar naar zijn Costa Concordia, een prachtige baai met een inham waar volgens de overlevering de getergde geest blijft rondwaren van een stuurloze kapitein.