Direct naar artikelinhoud

Uitzonderlijk: paleis reageert op verhaal over 'dictator Filip'

Koning Filip werd in Dag Allemaal een dictator genoemd. Hij zou ook zijn ouders de toegang tot het kasteel van Ciergnon verbieden. Het paleis, dat normaal niet reageert op dergelijke persartikels, vindt het welletjes. 'Dit moéten we rechtzetten.'

'Koning Filip tiranniseert heel zijn familie' en 'Filip is een dictator'. Die zware beschuldigingen tegen het staatshoofd stonden gisteren in Dag Allemaal. Het weekblad citeert een anonieme "paleismedewerker" die beweert dat de koning een dictator wordt genoemd die zijn personeel vernederende regels oplegt. Hij ontziet zelfs zijn eigen ouders niet. "Een van de eerste beslissingen die Filip nam nadat hij de eed als koning had afgelegd, was zijn vader en moeder de toegang tot het kasteel van Ciergnon te verbieden."

Dat is op zich een vreemde bewering, want Albert en Paola verkozen de voorbije jaren het kasteel van Fenffe als hun buitenverblijf en kwamen amper in Ciergnon.

Het paleis kan er hoe dan ook niet mee lachen. Terwijl er normaal niet wordt gereageerd op beweringen van anonieme getuigen, kwam er gisteren wel een forse reactie: "Er zijn een aantal dingen die niet juist zijn", zegt adjunct-woordvoerder Rafike Yilmaz. "Zoals de bewering over het kasteel van Ciergnon. Afgezien van het feit dat volgens de traditie de regerende koning kan beschikken over het kasteel, klopt dit absoluut niet. Koning Albert en koningin Paola zijn nog altijd heel welkom in Ciergnon."

Is koning Filip dan een dictator? Moet het paleispersoneel zich onderdanig gedragen, zoals de bron in Dag Allemaal beweert, en controleert de koning zijn medewerkers? "Dat klopt ook niet", zegt Yilmaz, die sinds de troonswisseling in het paleis werkt. "Ik merk wel dat de koning er een hoog werkritme op nahoudt. Het is hoger dan tijdens het koningschap van Albert en misschien zijn sommige personeelsleden dat niet gewoon. Maar het is gewoon zo dat het begin van het koningschap een drukke periode is. De koning en de koningin zijn erin gevlogen en werken inderdaad heel hard, maar ze behandelen iedereen met respect."

Ook de bewering dat prinses Astrid overweegt om naar Zwitserland te verhuizen, omdat het dreigt scheef te lopen tussen haar en de koning, wordt door het paleis met stelligheid ontkend. "Er is geen sprake van dat prinses Astrid zou verhuizen. Die bewering is volledig uit de lucht gegrepen", besluit Rafike Yilmaz.

Bij Dag Allemaal zegt hoofdredactrice Ilse Beyers volledig achter de inhoud van het artikel te blijven staan. "Wij hadden uiteraard niet verwacht dat het paleis ons verhaal zou bevestigen. Dat lijkt me nogal logisch. Het koningshuis wil op een positieve manier in de media komen en als dat niet zo is, dan lijkt me dit een te voorspellen reactie."