Direct naar artikelinhoud

Het imaginaire dieet

De feestdagen komen eraan, en of je nu wilt of niet, er zal gegeten worden. Zelfs de meest wilskrachtigen onder ons zullen bezwijken voor amuse-bouches en kerstbuches. Maar volgens psychologen van de Carnegie Mellon University kun je je geschrok stevig inperken door imaginair te eten. Vreemd, want bijna iedereen is al wel eens op een drafje naar de koelkast gelopen omdat de gedachte aan chocomousse je daar simpelweg toe dwingt. Maar volgens Carey Morewedge, auteur van een artikel over het onderzoek voor Science, kun je door veel aan een bepaald soort voedsel te denken je zin erin doen verminderen. Gewenning noemen psychologen dat. Het werkt vooral als je effectief aan het eten gaat. “Na je eerste mini-cheeseburger zul je naar een tweede snakken”, zo schrijft hij. “Maar na je achtste heb je waarschijnlijk genoeg.”

Het team van Morewedge vroeg zich af of dat ook zou werken als je alleen maar fantaseert dat je iets eet. Ze nodigden hun proefpersonen uit om zich in te beelden dat ze dertig M&M’s of dertig Kraft Cheddarblokjes een voor een naar binnen werkten. De deelnemers kregen bovendien beelden van hun fantasie-eten te zien. Na het experiment hadden de deelnemers duidelijk geen zin meer in een van die twee dingen.

Zin in eten wordt door twee dingen bepaald, legt Morewedge uit. “Lekker vinden en willen. Je kunt van roomijs houden, maar daarom wil je het niet als ontbijt. Onze proefpersonen vonden M&M’s niet minder lekker na de proef maar ze hadden er gewoonweg minder zin in.” Vraag is nu of deze gewenning onbeperkt werkt of maar een paar keer effectief is, en Morewedge wil ook onderzoeken of dit soort imaginair schrokken ook werkt bij bijvoorbeeld sigaretten. Wat hij wel al weet, is dat gewenning alleen werkt als je fantasie gedetailleerd is. “Vaagweg aan een steak denken helpt niet”, schrijft hij. “Je moet je geconcentreerd inbeelden dat je het stuk vlees hap voor hap opeet.” Nu de feestdagen in zicht zijn, kun je alvast zelf experimenteren. Hm, lekker, chips met geitenkaas. Een chip met geitenkaas. Nog een chip met geitenkaas. (nLB)