Direct naar artikelinhoud

Allereerste Batman-acteur overleden

Adam West, die Batman vertolkte in de tv-reeks uit de jaren 60, is overleden aan de gevolgen van leukemie. Hij werd 88 jaar.

De Amerikaan was de eerste acteur die de superheld tot leven bracht. Van het grimmige Gotham en de duistere figuren die we kennen uit de films was er in de Batman-tv-reeks nog geen sprake: ze was luchtig en mikte op een tienerpubliek. De simpele verhaaltjes en moralen - Batman wees weleens met de vinger naar de camera om de kijkers duidelijk te maken dat ze beter niet rookten - sloten daarbij aan.

De acteur claimde ooit dat hij Batman speelde "om te lachen, maar om dat te kunnen doen, moet je het nooit op een grappige manier benaderen. Je moest simpelweg die cape aantrekken, en geloven dat niemand je dan nog zal herkennen."

West vertolkte de superheld in 120 episodes over drie verschillende seizoenen. De populariteit die Batman in zijn eerste jaargang genoot, vervaagde tijdens het laatste seizoen.

Na Batman raakte ook de carrière van West in het slop, tot hij in 2000 zijn stem gaf aan Mayor Adam West, de burgemeester uit Family Guy.