Direct naar artikelinhoud

Boogerd morele winnaar van Tour '98

Schrap de eerste vier dopingfraudeurs uit het klassement van de Tour van 1998 en Nederlander Michael Boogerd is opeens de winnaar.

Winnaar Marco Pantani en Richard Virenque (tweede) waren al van hun voetstuk gevallen, net als Christophe Rinero (vierde). Donderdag bekende Bobby Julich (derde) dat hij zijn opvallend hoge klassering in de zogenoemde 'Tour de Dopage' dankte aan verboden middelen. De Amerikaan moest prompt vertrekken als ploegleider bij Team Sky.

Is Boogerd nu de rechtmatige opvolger van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de Nederlandse Tourwinnaars van 1968 en 1980? Heeft Rabobank twee weken na het aangekondigde vertrek uit de wielersport dan toch nog de vurig gehoopte Tourwinnaar?

Zo simpel is het niet. Pantani is nooit officieel als Tourwinnaar geschrapt, zoals Lance Armstrong. Het ligt niet voor de hand dat dat alsnog gebeurt. De UCI kondigde gisteren aan dat geen enkele wedstrijd tussen 1998 en 2005 een nieuwe winnaar zal krijgen als de oorspronkelijke winnaar zijn zege verliest wegens doping.

Dat besluit is allerminst vreemd. Het is buitengewoon lastig een rechtmatige Tourwinnaar aan te wijzen. Er hebben nauwelijks schone renners in de toptiens van 1999 tot 2005 hebben gestaan.

Dat geldt ook voor de toptien van 1998. Boogerd wordt omgeven door veroordeelde en verdachte renners. Zou de beste Nederlandse renner van de afgelopen vijftien jaar zo veel talent hebben dat hij zonder doping kon uitblinken in de hoogdagen van de epo, toen er nog geen epotest bestond?

Boogerd heeft dopinggebruik altijd ontkend en is nooit positief bevonden. Maar hij pleitte vorig week wel voor een waarheidscommissie voor de wielersport. Als die er komt, zou hij bereid zijn mee te werken. Hij verklapte al wat hij zou zeggen als hij onder ede zou moeten spreken. "Dan zou ik zeggen dat ik nooit doping heb gebruikt."

Boogerd was jarenlang een vertrouweling van Geert Leinders, de arts die bij Rabobank renners hoogstwaarschijnlijk hielp met doping. Volgens voormalig Raborenner Levi Leipheimer was er bij de ploeg een dopingprogramma en verkocht een arts epo aan hem. Leinders raakte op een zijspoor bij Rabobank na de affaire-Rasmussen en moest onlangs weg bij Team Sky.

Volgens de Oostenrijker Stefan Matschiner was Boogerd betrokken bij de Weense 'bloedbankaffaire'. Matschiner hielp tussen 2003 en 2006 tientallen sporters met bloeddoping. In mei wees hij Boogerd aan als klant.