Direct naar artikelinhoud

Kolonel Kadhafi gebruikt Romeinse stad als dekmantel

Libische regeringstroepen hebben raketwerpers opgesteld tussen de ruïnes van Leptis Magna, een van de belangrijkste en best bewaarde Romeinse steden in het Middellandse Zeegebied. Dat meldt het dagblad The Times.

Leptis Magna ligt op 24 kilometer ten westen van de door opstandelingen belegerde stad Zlitan, tussen de havenstad Misrata en de Libische hoofdstad Tripoli. Volgens woordvoerders van de rebellen staan er minstens vijf vrachtwagens met Grad-raketlanceerders tussen de ruïnes, die door de Unesco tot Werelderfgoed zijn verklaard.

De troepen van Kadhafi gaan er kennelijk vanuit, volgens The Times, dat zij in Leptis Magna niet zullen worden bestookt door de NAVO-luchtmacht. De Romeinse stad dient daarom als 'archeologisch schild'. Leptis Magna was geruime tijd een van de belangrijkste Romeinse steden in Afrika, na Carthago en Alexandrië.

Ook munitie, waaronder honderden Grad-raketten, zouden zijn opgeslagen tussen de ruïnes. Vanuit Leptis Magna worden de opstandelingen bestookt over Zlitan heen. De Grad-projectielen hebben een bereik van 32 kilometer. De rebellen zijn vanuit Misrata, dat lange tijd zwaar werd belegerd, opgerukt tot op ongeveer 5 kilometer van Zlitan.

Mede om tribale gevoeligheden zijn de opstandelingen huiverig om de regeringstroepen in de stad aan te vallen. Volgens woordvoerders van de Nationale Overgangsraad in Misrata wordt gewacht tot inwoners van Zlitan in opstand komen.

Tripoli gebombardeerd

Toestellen van de NAVO hebben gisteren rond Zlitan pamfletten uitgeworpen waarin de regeringstroepen worden opgeroepen de strijd op te geven en hun stellingen te verlaten. "Er is geen plaats om je te verbergen. Het is niet te laat om te stoppen met vechten. Als jullie doorgaan met burgers te bedreigen, staat jullie vernietiging te wachten", vermeldt het pamflet.

In diverse delen van Libië hebben de opstandelingen de afgelopen dagen hun activiteit opgevoerd. En de NAVO heeft gisteren ook opnieuw doelen in het centrum van Tripoli gebombardeerd. Het kennelijke doelwit lag dicht bij een van de verblijven van Kadhafi.