Direct naar artikelinhoud

Boonen houdt druk af voor Tour

De goodwill was zeker aanwezig in Huttwil. Maar voor zijn eerste (spurt)zege sinds Gent-Wevelgem volstond het bijlange niet. Negende werd Tom Boonen. Op een aankomststrook waar hij in zijn topdagen iedereen naar huis blies. Nu, zo moest hij lijdzaam vaststellen, holde hij constant een tiental meter achter de feiten aan. Het doet Boonen zichzelf geen grote doelen meer opleggen voor de Tour. 'Ik wil me gewoon amuseren', klinkt het.

De Luzernstrasse in Huttwil liep een fikse 3,1 procent omhoog. Dat betekende dus spurten op brute kracht na een heuvelachtige finale. Het was de verdienste van Tom Boonen om te overleven waar Greipel en Cavendish snel en kleurloos de geest gaven. Bewijs van conditie ook, vrucht van uren klimtraining in stageoorden Font-Romeu en Isola 2000. Een uitgelezen kans op deugddoend succes in het vooruitzicht van BK en Tour, denk je dan. Maar in de laatste 500 meter gaf Boonen niet meer thuis.

Overal uit het wiel gespurt en niet meer in staat de gaten te dichten. "Ik zag Stybar nog zitten en riep 'ja, ga maar aan'", zei Boonen. "Maar wat zou ik die jongen met de vinger moeten wijzen? Tuurlijk heeft hij die automatismen nog niet in zich. Ik moet in dit geval vooral naar mezelf kijken. Het was een beetje een fiasco. De hele spurt holde ik tien meter achter de feiten aan. En ik kreeg die tien meter ook niet dicht. Dan krijg je een moreel tikje."

Een eerlijke analyse, die volledig werd bijgetreden door ploegleider Wilfried Peeters. "Toen Sagan aanzette, was Tom meteen het wiel kwijt. In de laatste vijftig meter hield hij de benen zelfs stil", zag ook hij. Boonen deed dus maar half wat Peeters hem op de briefing had opgedragen. "'Doe mee voor de ritzege', vroeg ik hem. We wisten dat op deze strook niet de snelsten, maar de sterksten zouden spurten. Tom behoort ontegensprekelijk tot die tweede categorie." Eén excuus viel volgens hem nog wel in te roepen. "Ik had naast 'Styby' ook Ciolek en Steegmans in die eerste groep verwacht. Helaas, zij vlogen eraf op de klimmetjes. (zucht) Tja, je kan op voorhand natuurlijk zo veel scenario's op papier zetten als je wilt."

Comfortabel in koers

Zorgen omtrent zijn vormpeil maakt Boonen zich niet. Terecht ook. "Wat een verschil met het voorjaar, toen ik na mijn knieoperatie keihard heb moeten werken om aan te knopen met mijn oude, vertrouwde niveau. Toen was ik in januari beter dan in april. Nu zit ik eindelijk weer een beetje comfortabel in koers. De zwaarste arbeid ligt achter de rug. Na Zwitserland nog een week goed rusten en ik sta fris aan de start van het BK en de Tour."

Schrijf maar op: Boonen start op 26 juni in Hooglede-Gits als één van de grote kanshebbers op de Belgische titel. Maar de vraag die hij zichzelf moet stellen is wat hij nog te zoeken heeft in het grote juli-avontuur. "De tactiek hier in Zwitserland wordt ook die van de Tour", gaf Peeters alvast veelbetekenend mee. "Wij sturen niet langer vanaf kilometer nul aan op massaspurten. Cavendish is de snelste man ter wereld, Tom maakt in wezen geen schijn van kans tegen hem. Tenzij op stroken als deze. Van dit soort finales zal hij het toch moeten hebben. 'Cav' isoleren, lossen, verschalken. En dan toeslaan." Meesluipen in een vlucht lijkt alvast geen optie. Want wie wil met Boonen de hort op? Peeters: "En toch. Ik sluit ook dat niet volledig uit. Je weet immers maar nooit."

En wat denkt Boonen er zelf over? Vormt deze conditie de basis voor een gouden regelmaat die hem, zoals Frank Hoste en Johan Museeuw het na de Ronde van België in deze krant suggereerden, over alle cols heen in Parijs naar een tweede groene trui moet loodsen? Met welk specifiek doel zou hij er anders op 2 juli in de Vendée aan beginnen? "Ik wil doen wat iedereen in de Tour zou moeten doen: mezelf amuseren, plezier beleven aan mijn job. Etappes genoeg waarin wat te rapen valt, dat klopt. Maar ik laat me niet langer opjagen. En ik kijk trouwens verder. De Tour en de Vuelta worden ook belangrijk in mijn opbouw naar het WK. Daar moet de allerbeste Boonen terug zijn."

Uitslag vierde etappe

1. Thor Hushovd (Noo/Team Garmin-Cervelo) de 198,4 km in 4u46:05

(gem. 41,610 km/u)

2. Peter Sagan (Slk)

3. Marco Marcato (Ita) 0:02

4. Jose Joaquin Rojas (Spa); 5. Oscar Freire (Spa); 6. Enrico Gasparotto (Ita); 7. Greg Van Avermaet; 8. Zdenek Stybar (Tsj); 9. Tom Boonen; 10. Daryl Impey (ZAf);

Stand

1. Damiano Cunego (Ita/Lampre-ISD) in 12u29:23

2. Juan Mauricio Soler (Col) op 0:54

3. Bauke Mollema (Ned) 1:16

4. Laurens ten Dam (Ned) 1:19; 5. Tejay Van Garderen (VSt) 1:21; 6. Fränk Schleck (Lux) 1:25; 7. Jakob Fuglsang (Den) 1:32; 8. Danilo Di Luca (Ita) 1:53; 9. Steven Kruijswijk (Ned) 2:00; 10. Levi Leipheimer (VSt) 2:10; 11. Francis De Greef 2:24;