Direct naar artikelinhoud

'De competitie is onze prioriteit'

Club Brugge zit in de Europa League, staat op kop in de competitie, en voetbalt niet slecht. Zelfs de resem blessures doet directeur Vincent Mannaert niet wankelen: 'Ik vind het lovenswaardig dat alle partijen niet met de vinger wijzen en naar oplossingen zoeken.' Niets moet, alles mag in Bordeaux.

Vincent Mannaert had de Champions Leaguebeelden van dinsdag natuurlijk ook gezien, eerst het 0-0 gelijkspel van Anderlecht op Milan, daarna de spectaculaire 3-2 van Real Madrid tegen het Manchester City van Vincent Kompany. Maar de realiteit van Club Brugge en zijn algemeen manager is die van de Europa League - altijd ietwat het lelijke eendje na een spectaculaire avond op het kampioenenbal.

Mannaert: "Goh, de affiches vallen mee: Bordeaux en Newcastle zijn toch nog wat anders dan Braga, Birmingham of Maribor, zoals vorig seizoen. Als ik het zo hoor, zal ons stadion meer volk lokken voor de Europa League dan vorig jaar."

Deelname aan de Europa League was een hoofddoel voor Club Brugge, "daarmee is alle druk weggevallen", geeft Mannaert eerlijk toe. "Club Brugge moet zichzelf en het Belgische voetbal straks waardig vertegenwoordigen, en bij een zelfverklaarde topclub hoort natuurlijk de nodige ambitie, maar kwalificatie voor de volgende ronde is geen must."

Dat heeft alles te maken met de drang om zo lang mogelijk mee te strijden voor de titel in eigen land. Mannaert: "De competitie is onze prioriteit. En dat is een geluid dat ik ook opvang onder de supporters."

Toch heeft Mannaert stiekem al een berekening gemaakt: "Funchal moeten we thuis kloppen - dat zijn we onszelf verplicht -, en als we top zijn, kunnen we in Jan Breydel ook winnen van Bordeaux en Newcastle. Dan weet je nooit dat de laatste wedstrijd in Portugal zal beslissen over kwalificatie."

De partij van vanavond wordt lastig, dat beseffen ze in Brugge: "Bordeaux is al veertien wedstrijden ongeslagen, en wij zijn gehavend door de vele blessures", bedenkt Mannaert. "Dan moet je eerlijk durven stellen dat één punt een succes zou zijn."

Het woord is gevallen: 'de blessures'. Nog eens op een rijtje: Stenman, Donk, Larsen, Zimling, Refaelov, Trickovski. "De medische en technische staf hebben samengezeten en hun bevindingen komen, dat spreekt voor zich, ook tot bij mij terecht. Ik vind het lovenswaardig dat alle partijen niet met de vinger wijzen. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. Als de situatie één goede kant heeft, dan wel dat alle betrokkenen zich in vraag stellen. Zo zet je als club stappen vooruit."

Het mag duidelijk zijn: Club Brugge vaart momenteel in rustige wateren. De aanpassingsperiode na een hectische trainerswissel en een drukke transferzomer ligt achter de rug, in een open dialoog wordt naar de toekomst gewerkt. Mannaert: "Dat de jongens die minder aan spelen toekomen nu maar eens bewijzen tot wat ze in staat zijn, en een puntje meepikken uit Bordeaux."

Girondins Bordeaux-Club Brugge, live in Sporza op Canvas, aftrap 19 uur