Direct naar artikelinhoud

Lotsbestemming De Gelder uitgesteld

In tegenstelling tot wat verwacht werd, zal morgen nog niet duidelijk zijn of Kim De Gelder een assisenproces krijgt of geïnterneerd moet worden. Reden: zijn advocaat diende vorige vrijdag nog een rapport in dat verder onderzoek vraagt.

Het is binnenkort twee jaar geleden dat Kim De Gelder twee baby'tjes en een 54-jarige oppas doodstak in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Na zijn arrestatie bleek dat De Gelder een week eerder ook al een boerin had omgebracht. De nabestaanden van de slachtoffers willen dat De Gelder zich voor het assisenhof voor zijn daden verantwoordt. De advocaat van De Gelder, Jaak Haentjens, verzet zich daar tegen. Hij meent dat De Gelder ziek is en geïnterneerd moet worden.

Het college van psychiaters die De Gelder op vraag van het gerecht onderzochten, spreken dat tegen. Ze zeggen dat De Gelder zijn 'ziekte' veinst. Toch diende Jaak Haentjens vorige week vrijdag een verslag in van de tegenexpertise die blijft zeggen dat De Gelder ziek is en geïnterneerd moet worden. "Waarom diende de advocaat dat verslag nu pas in?" vraagt advocate Ann Van De Steen die enkele slachtoffers van De Gelder verdedigt. "Nu zal het college van experts dat verslag eerst opnieuw bestuderen en valt er donderdag dus wéér geen beslissing. Dit is een zoveelste klap voor de slachtoffers en hun nabestaanden." In juni vorig jaar stuurde advocaat Haentjens een eerdere geplande beslissing ook al in de war door een bijkomend onderzoek te vragen omtrent de medicatie die De Gelder krijgt in de gevangenis.

Het parket van Dendermonde bevestigt dat de raadkamer zich donderdag niet zal uitspreken over een internering of een assisenproces. "De zitting gaat wel door. Wij zullen vragen om De Gelder door te verwijzen naar assisen. Maar het klopt dat er daarop donderdag nog geen antwoord komt. Mogelijk gebeurt dat pas over twee maanden", aldus het parket van Dendermonde. (BJM)