Direct naar artikelinhoud

Topbankiers vinden uitspraak Tobback populistisch

Het 'voorstel' van sp.a-voorzitter Bruno Tobback om de gezichten van bankiers af te drukken op de aanslagbiljetten voor de belastingen, wordt niet gesmaakt in de sector. 'Zijn vader had zoiets nooit gezegd', zegt ex-Fortisvoorzitter Maurice Lippens.

Door Kristof Windels

"Ik roep de minister van Financiën op om de foto's van de bankiers op de achterkant van de aanslagbiljetten te zetten, zo weten de mensen waarom ze zulke hoge belastingen betalen." De uitspraak van Bruno Tobback, zondag op de nieuwjaarsreceptie van sp.a, wordt niet echt gesmaakt in de bankenwereld.

Off the record klinkt het dat dit "niveau speelplaats" is, maar on the record houden velen het liefst bij "geen commentaar". Om te benadrukken dat het hen eigenlijk niets doet. Jean-Luc Dehaene (Dexia): "Geen commentaar." Karel De Boeck, ex-ceo van Fortis: "Geen commentaar".

Bij wie wel wil praten, valt telkens het woord 'populistisch'. Onder anderen bij Michel Vermaerke, topman van Febelfin. "Tobback is vrij om te zeggen wat hij wil, maar wij kijken naar de feiten. Er zijn weinig banksectoren te vinden die zoveel lessen getrokken hebben uit 2008 als de Belgische. We hebben constructief meegewerkt aan nieuwe wetgeving. Het is dan bijzonder jammer als iemand iedereen over dezelfde kam scheert. We ijveren allemaal samen voor een betere maatschappij.

"We hebben eerder al contact gehad met Tobback. Ik dacht dat dat een constructief gespek was. Laten we doorgaan op die manier. We zullen binnenkort nog eens met hem samenzitten. Ook bankiers hebben nood aan een oor dat wil luisteren."

Luc Versele, CEO van Lanbouwkrediet, vult aan. "Tobback is blijkbaar vergeten dat er ook banken zijn die belastingen betalen. Dit is gewoon populistisch. Hij vergeet dat er ook banken zijn die wel correct werken, en mee de dupe zijn van de crisis. Er wordt vandaag hard gewerkt om alle terug op orde te krijgen, maar het debacle was zo groot dat het wat tijd vergt."

Maurice Lippens moest gisteren lachen. "Tja, misschien krijgt hij nu wat meer stemmen? Het is wat kort door de bocht om nu alle schuld op de bankiers te steken. Zijn vader had dat nooit gedaan." Klopt niet. Eerst liet Louis Tobback weten "nooit commentaar te geven op wat zijn zoon zegt", maar plots kon het toch. "Ik zou perfect in staat zijn geweest om hetzelfde te zeggen."