Direct naar artikelinhoud

Steeds meer mensen willen leraar worden

Het aantal inschrijvingen voor de verkorte lerarenopleiding zit in de lift. Dat blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers van een aantal hogescholen, die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Het zou voornamelijk om kandidaten gaan die al een job hebben, maar graag leerkracht willen worden.

"De verkorte lerarenopleiding maakt het mogelijk om op latere leeftijd in te stappen", vertelt John Maes van de Thomas More-hogeschool. "Ook kan sinds kort de anciënniteit van de privésector naar het onderwijs meegenomen worden. Een bijkomende troef."

Liesbeth Lambrix (30) uit Tongeren vat in september aan Thomas More de verkorte lerarenopleiding Lager Onderwijs aan. Ze verlaat daarvoor haar job bij de Stad Tongeren. "Na negen jaar administratief werk was ik toe aan iets anders. Ik heb een diploma Rechtspraktijk maar heb vroeger ook één jaar de lerarenopleiding gevolgd. Dat ik die niet afmaakte, heb ik altijd spijtig gevonden."

Een studie leerkracht Lager Onderwijs bleek voor Liesbeth met een gezin niet combineerbaar, tot nu. "Via de verkorte opleiding kan ik in anderhalf jaar tijd een bachelordiploma halen. Dat ik mijn anciënniteit behoud, is mooi meegenomen, maar het speelde bij mijn inschrijving geen rol. Het belangrijkste is dat ik ga doen wat ik graag doe: een uitdagende job waarin ik met kinderen werk."