Direct naar artikelinhoud

SolarWorld biedt op Opelfabrieken

BONN l De Duitse producent van zonnepanelen SolarWorld heeft een opmerkelijk overnamevoorstel gelanceerd. Het bedrijf wil de vier Opelautofabrieken overnemen van de noodlijdende Amerikaanse autogroep General Motors.

SolarWorld stelt wel als voorwaarde daarvoor dat General Motors 1 miljard euro betaalt als compensatie voor het overnemen van de 25.700 Duitse Opelwerknemers.

Analisten lachten het voorstel weg en General Motors verklaarde dat Opel niet te koop staat. De eerste kritiek op het overnamevoorstel is dat het tien jaar oude SolarWorld met 2.100 werknemers maar een dwerg is in vergelijking met de vierde grootste autobouwer van Europa.

Maar de flamboyante SolarWorldbaas Frank Asbeck wuift die bedenkingen weg en reageert dat 'omvang nooit een doorslaggevende factor is geweest' in zijn strategie.

Hij verwijst naar de overname van de zonnepanelendivisie van de oliegroep Shell die indertijd ook erg groot was voor zijn bedrijf. "We hebben daar een winstgevende activiteit van kunnen maken", legt hij uit.

'Nieuwe industriële revolutie'

Asbeck spreekt van een nieuwe industriële revolutie. Hij heeft het plan om, als hij de Opelfabrieken in handen zou krijgen, het huidige gamma van Opel te behouden, maar tegelijk te werken aan een generatie van milieuvriendelijke wagens.

De beleggers waren er in ieder geval niet meteen gerust in. Op de beurs dook SolarWorld 19 procent lager.