Direct naar artikelinhoud

Bijkomende protocollen moeten Ierland aanzetten tot nieuw referendum

Om de Ieren appetijt te geven om een nieuw referendum te organiseren over het Verdrag van Lissabon, zouden ze bijkomende garanties kunnen krijgen. Aan het verdrag zouden nieuwe protocollen worden gehecht die bevestigen dat de tekst geen afbreuk doet aan de mogelijkheid van Ierland om het niveau van zijn belastingen zelf te bepalen, dat de Ierse neutraliteit niet in het gedrang komt en dat de Ieren zelf kunnen bepalen in welke omstandigheden abortus mogelijk is.

Hoewel het Verdrag van Lissabon op geen enkele van deze drie terreinen de nationale bevoegdheden aan banden legt, voedde de vrees voor hogere belastingen, de aantasting van de neutraliteit en een soepelere abortusregelgeving het Ierse neekamp.

De Ieren verwierpen vorige week het Verdrag van Lissabon. Daardoor zit de EU in een diepe crisis. Het nieuwe verdrag, bedoeld om de Unie sterker, efficiënter en democratischer te maken, kan niet zoals voorzien in werking treden op 1 januari 2009.

De EU probeert nu een uitweg te zoeken uit de crisis. Zogoed als alle andere lidstaten willen het Verdrag van Lissabon niet opgeven en hopen dat Ierland op termijn een nieuw referendum organiseert. Om de Ieren zo ver te krijgen wordt er volgens de Financial Times gewerkt aan "verklarende protocollen".

Voor de Ieren is die aanpak niet nieuw. In 2001 verwierpen ze ook al het Verdrag van Nice, maar in 2002 keurden ze het alsnog goed nadat ze nieuwe garanties hadden gekregen.

Een ander idee dat opgeld maakt om de Ierse crisis te bezweren is er een dat ook door minister Karel De Gucht wordt verdedigd. Hij wil Ierland garanties geven dat het land nooit zonder vertegenwoordiger in Brussel komt te zitten. Het Verdrag van Lissabon voorziet dat vanaf 2014 het aantal leden van de Commissie wordt beperkt tot twee derde van het aantal lidstaten. De lidstaten die dan "hun man in Brussel" verliezen, zouden een soort staatssecretariaat zonder stemrecht krijgen. (JCS)