Direct naar artikelinhoud

FN-kopstuk Marine Le Pen doet Sarkozy bibberen

Front National-kopstuk Marine Le Pen is volgens peilingen in staat om Nicholas Sarkozy bij de volgende presidentsverkiezingen weg te duwen en door te stoten tot de tweede ronde. Ook het feit dat Le Pen bij de recente lokale verkiezingen een sterk resultaat neerzette, zorgt voor onrust en verdeeldheid in het Sarkozykamp.

Door Koen Vidal

Frankrijk is in de ban van Marine Le Pen (1968), de jongste dochter van Jean-Marie Le Pen, oprichter van het extreem rechtse Front National. Het voormalige Europarlementslid is pas sinds januari voorzitter van de partij maar slaagde er op korte termijn in om massaal veel Franse kiezers aan te trekken. Afgelopen zondag, bij de tweede ronde van de lokale verkiezingen, haalde het FN een score van 11,73 procent. Een zeer goed resultaat omdat het FN slechts deelnam in een kwart van de kantons. Veelzeggend is dat Le Pen erin slaagde om tussen de eerste en de tweede ronde van de lokale verkiezingen 50 procent meer kiezers aan te trekken. Het FN richtte een electorale ravage aan binnen de UMP van president Sarkozy, die als grote verliezer uit deze verkiezingen kwam.

Zeker zo belangrijk is de Ipsos-peiling die zondagavond bekendraakte en waaruit blijkt dat Marine Le Pen bij de volgende presidentsverkiezingen van 2012 in staat is om Sarkozy in de eerste ronde opzij te duwen en door te stoten naar de tweede ronde. Als de Parti Socialiste in 2012 Ségolène Royal als kandidaat naar voor schuift, zal Le Pen in die eerste ronde zelfs als eerste eindigen.

De kans is met andere woorden reëel dat Marine Le Pen in 2012 de krachttoer van haar vader zal herhalen. In 2002 ging Jean-Marie Le Pen door naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ten nadele van toenmalig PS-voorman Lionel Jospin. Jacques Chirac werd uiteindelijk verkozen, mede dankzij de steun van vele linkse kiezers die een dam wilden opwerpen tegen extreem rechts. Het grote verschil met 2002 is wel dat Marine Le Pen, indien ze doorstoot naar de tweede ronde, een PS-kandidaat als tegenstander krijgt. Het is lang niet zeker of de verliezende Sarkozykiezers in dat geval massaal PS zullen stemmen. Met andere woorden: als Marine Le Pen in 2012 doorstoot naar de finale zou het voor Frankrijk wel eens een spannend moment kunnen worden.

Hoewel ze inzake migratie en veiligheid radicaal rechtse standpunten inneemt ,is Marine Le Pen in taal en stijl gematigder dan haar vader, die regelmatig met aangebrande uitspraken uitpakte. Haar levensmissie is het ‘de-diaboliseren’ van haar partij en zo biedt ze een zeer aantrekkelijk alternatief voor Sarkozykiezers die de huidige besparingen weigeren te slikken. Le Pens standpunten tégen grootwarenhuizen en pro middenstanders mogen dan al populistisch zijn, ze zijn wel bijzonder efficiënt in het aantrekken van een belangrijk kiespubliek.

Paniek bij UMP

Geen wonder dat gisteren de paniek toesloeg in de rangen van Sarkozy’s UMP. De verdeeldheid tussen UMP’ers die inzake migratie en veiligheid de directe confrontatie met Le Pen willen aangaan en zij die een meer gematigde koers willen varen, spatte gisteren naar buiten. Zo ontstond er grote onenigheid over de vraag of de UMP volgende week al dan niet een groot debat moet organiseren over laïciteit en de rol van de islam in de Franse samenleving. Regeringswoordvoerder François Baroin liet gisteren weten dat dat debat beter niet plaatsvindt. Hij zei dat “het geen zin heeft om achter de thematiek van het Front National aan te lopen” en dat de UMP zich beter zou bezighouden met werkgelegenheid en begroting in plaats van andere mensen te stigmatiseren. Die uitspraak moet binnen de UMP voor een hoogoplopende ruzie hebben gezorgd want amper enkele uren later zei Sarkozy dat het laïciteitsdebat gewoon doorgaat. Zonder namen te noemen haalde hij uit naar diegenen die binnen de UMP verdeeldheid zaaien. Dit alles liet vooral een chaotische indruk na waarvan Marine Le Pen genoten zal hebben.