Direct naar artikelinhoud

Monsterdeal moet overheid ruim 1 miljard euro opleveren

De federale regering onderhandelde gisteravond laat over het verkoop van 'Royal Park Investment', de bad bank die werd opgericht na de val van Fortis. De verkoop moet ruim 1 miljard euro opleveren om de staatsschuld af te bouwen.

Toponderhandelaars van de federale regering, BNP Paribas en de verzekeringsgroep Ageas zaten de voorbije weken dagenlang samen over de verkoop van Royal Park Investment (RPI). De drie partners probeerden gisteravond een ingewikkelde financiële deal rond te krijgen.

De deal moet de staatskas met een bedrag tussen de 1 en 1,3 miljard euro spekken. Dat geld zou gebruikt worden om de staatsschuld te doen dalen. De netto-opbrengst van het RPI-avontuur voor ons land kan door deze transactie op 400 miljoen euro uitkomen. België injecteerde in 2008 immers 740 miljoen euro in de bad bank. De deal zou de uitstaande garanties die ons land heeft gegeven met 4,2 miljard euro doen dalen.

Ter herinnering: België legde bij de redding van Fortis in 2008 niet alleen enkele honderden miljoenen op tafel maar stelde zich ook voor enkele miljarden garant. Bij RPI werd immers een pakket van 20 miljard 'toxische' kredieten en gestructureerde financiële producten ondergebracht.

De Belgische staat heeft 43 procent van de aandelen van RPI in handen. Naast België zijn er ook nog twee andere aandeelhouders: BNP Paribas (11 procent) en Ageas (46 procent). De drie aandeelhouders hadden gisteren naar verluidt verschillende aanbiedingen van kandidaat-kopers in handen. Na een verkoop blijft een 'lege' juridische structuur behouden, aangezien er in de VS verschillende juridische procedure door RPI werden opgestart.

Aan de deal is nog een tweede transactie gekoppeld. Ageas beschikte over 'call opties' op een reeks aandelen BNP Paribas die de Staat in handen had. Dankzij het akkoord tussen de drie partners werden die vrij van opties gemaakt. Concreet betekent dat ook dat België zijn aandelen binnen BNP Paribas gemakkelijker kan verkopen, want die waren met de 'call optie' tot oktober 2016 geblokkeerd.

De hele operatie gebeurt op vraag van de Europese Commissie. Europa eist dat onze staatsschuld daalt. Die zit vandaag boven 100 procent van het bbp, vooral door allerlei bankenreddingen tijdens de laatste jaren. Eurocommissaris en begrotingswaakhond Olli Rehn was duidelijk de laatste dagen: een soepeler begrotingstraject voor België kon alleen als de staatsschuld daalde, en snel. Er is weinig twijfel dat de Europese Commissie de verkoop van RPI zal smaken.

België moet nog een akkoord vinden over het traject naar een begrotingsevenwicht - het zogenaamde 'stabiliteitsprogramma'. Dat moet voor eind april naar de Commissie gestuurd worden. Het thema werd gisteren door het kernkabinet besproken. Op aanbeveling van de Hoge Raad van Financiën (HRF) besloot België om alle opties open te houden.

Het structurele budgettaire evenwicht moet zeker in 2015 gehaald worden, maar de verdeling van die inspanningen ligt nog niet vast. Beide opties liggen nog op tafel: zowel een zware als een lichtere inspanning van de gewesten.

euro kan de verkoop van bad bank 'Royal Park Investment' de staatskas netto opleveren. De deal zou de uitstaande garanties met 4,2 miljard euro doen dalen