Direct naar artikelinhoud

Heibel over renovatie Brussels Justitiepaleis

Het Justitiepaleis in Brussel zal voorlopig nog in de steigers blijven staan. De miljoenen kostende renovatie heeft opnieuw vertraging opgelopen, nadat een architectenbureau zich niet aan de plannen weet te houden.

Het Brusselse Justitiepaleis, een van de grootste 19de-eeuwse gebouwen in Europa, zal nog langer in de stellingen blijven staan. Het architectenbureau dat de renovatie van de gevel zou begeleiden, houdt zich niet aan de planning. Het bedrijf wordt wellicht voor de rechter gedaagd. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) op een vraag van N-VA-senator Karl Vanlouwe. "Dit jaar, in 2013 en in 2014 krijgen de gevels nog verder onderhoud", zegt Verherstraeten. "Een juridische procedure zal vermoedelijk de snelste oplossing zijn om uit deze impasse te geraken."

Of het onderhoud van de gevels tijdig zal worden uitgevoerd, is volgens De Standaard dan ook onduidelijk. Intussen brokkelt het Justitiepaleis verder af. Er vallen regelmatig stenen naar beneden, zeker in de koude wintermaanden. Op dit moment moet een aannemer het gebouw controleren en onderhouden. Zo worden losliggende stenen verwijderd. Ook groeien er op verschillende plekken struiken en grassen, die regelmatig moeten worden bijgesnoeid.

Afgelopen mei oordeelde de arbeidsinspectie nog hard over het paleis. Inspecteurs stelden toen dertig overtredingen vast. Er was onder meer geen interventieploeg in geval van brand, geen alarmsysteem, nooduitgangen waren vaak niet aangeduid en er bestond een explosierisico.

De afgelopen tien jaar kostte de renovatie van het Justitiepaleis al 7,5 miljoen euro, waarbij de goudkleurige koepel het meeste geld opslokte. De eerste restauratiefase en de voorbereiding van de tweede hebben tot nu toe zes miljoen euro gekost.

Voorlopig is niet duidelijk wat in de toekomst de bestemming wordt van het paleis, dat een oppervlakte telt van ruim 81.000 vierkante meter. De Regie der Gebouwen zal nog eind dit jaar een voorstel doen aan de federale regering, die vervolgens de knoop moet doorhakken.