Direct naar artikelinhoud

Parketten boos op betutteling Halle-Vilvoorde

De gerechtelijke achterstand dreigt groter te worden, zegt Yves Liégeois, de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Hij doet dit in een reactie op de procureurs die klagen dat de magistraten die vertrekken niet meer worden vervangen. 'Enkel Halle-Vilvoorde telt', zeggen ze.

"Het gerecht zal weer het verwijt krijgen te traag te werken zeker?" Christian Henry windt er geen doekjes om. De procureur des Konings van Bergen heeft als voorzitter van de Raad van procureurs des Konings veel collega's die op hun tandvlees zitten. "Sinds juni worden vacatures bij onze parketten niet meer gepubliceerd in het Staatsblad. Dit betekent dat magistraten die op pensioen gaan of verkassen niet worden vervangen. Er vallen gaten in het kader én in de dagelijkse werking." Opvallend: enkel de vacatures voor het Nederlandstalig parket van het opgedeelde gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde worden gepubliceerd. De procureurs des Konings zien daarin een politiek manoeuvre: "Dat nieuwe parket is onaantrekkelijk en dreigt niet genoeg vrijwilligers te vinden. Dus doet de politiek er alles aan om te zorgen dat het kader wordt ingevuld. Zo krijgen stagiairs na afloop van hun stage te horen dat ze moeten postuleren naar een vrije vacature. Aangezien de vacatures voor de bestaande parketten geblokkeerd zijn, kunnen de stagiairs niet anders dan een gooi te doen naar een plek in Halle-Vilvoorde. Staat er iemand bij stil dat dat een onervaren parket wordt?"

Christian Henry zegt dat de bestaande parketten intussen verzuipen. "Het parket van Mechelen heeft een kader van 14 magistraten dat al maanden onthoofd is met het vertrek van twee krachten. In Antwerpen zijn een tiental substituten te weinig op een kader van 255 magistraten." Henry zegt dat de bestaande parketten niet mogen geslachtofferd worden ten voordele van het parket Halle-Vilvoorde. "De wet schrijft voor dat de minister normaal drie, zes en negen maanden voor het vertrek van een magistraat dat moet publiceren, zodat de vacature op tijd kan worden ingevuld en er geen gaten vallen in de organisatie. Vergeet niet: een magistraat benoemen duurt gemakkelijk zes maanden."

De klaagzang van Christian Henry bereikte intussen Yves Liégeois, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Liégois stuurde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) een brief waarin hij verwijst naar 'het buitengewoon ernstig gevolg voor de werking van het gerecht'. "Het verder uitblijven of regelmatig uitstellen van publicatie van vacante plaatsen verergert de al bestaande toestand van capaciteitstekorten op meerdere echelons en brengt de werking van het openbaar ministerie in gevaar", schrijft Liégeois. "Deze toestand dwingt de gerechtelijke achterstand in een negatieve spiraal ondanks alle inspanningen van de voorbije jaren." Turtelboom zegt dat er van een blokkering geen sprake is. "De vacatures worden met 100 dagen vertraging gepubliceerd, dit is een besparingsmaatregel. Iedereen moet besparen. Maar eind deze maand worden alle vacatures gepubliceerd."