Direct naar artikelinhoud

50 Cent geeft geld Kadhafi-optreden weg

50 Cent - gewone naam Curtis Jackson - sluit zich aan bij het rijtje artiesten dat nu al het ‘spijtoptantenclubje van Kadhafi-optredens’ wordt genoemd. Van alle artiesten die ooit hebben opgetreden voor een lid van de familie Kadhafi en dat ook hebben onthuld, hadden Beyoncé, Mariah Carey, Nelly Furtado en Usher al gezegd dat ze het geld zouden doorstorten aan liefdadigheid.

“In het licht van de recente gebeurtenissen in Libië zal 50 Cent een schenking doen aan Unicef, dat belangrijke hulpgoederen levert aan vrouwen en kinderen in nood tijdens deze crisis”, zei een woordvoerder van de rapper. Een mooi gebaar van 50 Cent, ook al duurde het bijna zes jaar voor hij spijt kreeg over het privéoptreden, georganiseerd door Mutassim Kadhafi, in de schaduw van het filmfestival van Venetië. Hoeveel hij uiteindelijk betaald kreeg, zegt 50 Cent nog steeds niet. Ook weet niemand of het bedrag dat hij aan Unicef schenkt hetzelfde is als wat hij destijds kreeg als vergoeding.

De optredens, die vaak privéconcerten waren voor een van de zoons Kadhafi, kwamen aan het licht na het uitlekken van enkele WikiLeaksdocumenten in februari. De New York Times schreef toen op basis van de lekken dat onder anderen Mariah Carey een miljoen dollar had gekregen voor het zingen van vier liedjes voor Mutassim Kadhafi, op oudejaarsavond 2008. Carey zou ook nog eens honderdduizend dollar ontvangen hebben van Saif al-Islam Kadhafi in 2007. Spijt als haren op haar hoofd had ze, zo zei Mariah Carey vorige week in een melodramatisch mea culpa over haar aanwezigheid op het feestje van de zonen van die “slechte, gekke dictator”. Toch was haar spijt niet groot genoeg om te onthullen hoeveel ze had gekregen noch om aan te kondigen dat ze het geld zou wegschenken. Wel zou ze, zei Carey, het geld van haar nog niet uitgebrachte single aan liefdadigheid schenken.

Tijdens oudejaarsavond 2009-2010 werden Beyoncé, Jay-Z, Jon Bon Jovi en enkele topmodellen dik betaald om op te treden of gewoon aanwezig te zijn op een feestje op een tropisch eiland in de Caraïbische zee. Beyoncé zou voor haar optreden tijdens het feestje, dat werd georganiseerd door Hannibal Kadhafi, twee miljoen dollar hebben gekregen. Een Britse gast, die er aanwezig was en anoniem zijn verhaal deed aan The Sunday Telegraph, zei dat het feestje duurde tot de ochtend. Er werden honderden flessen champagne gekraakt en de gasten werden met shuttleboten vervoerd tussen strand en luxejachten.

Uiteindelijk was het Nelly Furtado die vorige maand via Twitter als eerste onthulde dat ze in 2007 een miljoen dollar had gekregen voor een show van 45 minuten van een Kadhafi-familielid. De rest volgt nu mondjesmaat. (AE)

Lionel Richie

Trad in 2006 op voor Kadhafi ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het VS-bombardement op het huis van de dictator. Heeft nog niet gereageerd.

Beyoncé Knowles

Gaf op oudejaarsavond 2009 een privéconcert voor Hannibal Kadhafi op een tropisch eiland. Prijs: 2 miljoen dollar. Gaf opbrengst aan goed doel voor Haïti.

Usher

Was op hetzelfde feestje als Beyoncé, oudejaarsavond 2009. Niet duidelijk hoeveel hij verdiende. Heeft spijt en wil het geld wegschenken.

Nelly Furtado

Gaf een optreden van drie kwartier in 2007. Zei als eerste dat ze spijt had en het geld, zowat een miljoen dollar, gaat wegschenken.

Mariah Carey

Kreeg een miljoen dollar voor het zingen van vier liedjes voor Mutassim Kadhafi in 2008. Zegt dat ze naïef was, maar beloofde niet het geld te doneren.

Jon Bon Jovi

Eveneens aanwezig tijdens het nieuwjaarsfeestje op het tropische eiland. Zou betaald zijn, maar niet duidelijk hoeveel hij kreeg. Zwijgt er zelf over.

Enrique Iglesias

Kreeg naar verluidt een geldsom van ‘zes cijfers’ om in 2005 op te treden op nieuwjaarsfeestje, georganiseerd door Mutassim en Saadi Kadhafi.