Videospeler inladen...

Britse premier May vraagt uitstel brexit tot 30 juni, EU-president Tusk suggereert "flexibel" uitstel tot 12 maanden

De Britse premier Theresa May vraagt in een brief aan de Europese Unie een uitstel van de brexit tot 30 juni. Volgens een hooggeplaatste bron bij de EU - geciteerd door de Britse omroep BBC - is de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, gewonnen voor een nieuw uitstel van de brexit. Tusk wil een "flexibel" uitstel van twaalf maanden, met de mogelijkheid voor Londen om dat te versnellen. 

Op dit ogenblik is er een uitstel van de brexit tot 12 april - dus volgende vrijdag - van kracht. Wordt er tegen dan een akkoord bereikt over een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, dan kan er nog eens een uitstel komen tot 22 mei, net voor de Europese verkiezingen dus.

De Britse premier Theresa May heeft nu een brief gestuurd naar de EU om een uitstel voor de brexit te vragen tot 30 juni. Wel houdt ze de mogelijkheid open om sneller uit de Unie te stappen als er een akkoord bereikt wordt over een ordelijke brexit.

Maar als het aan Tusk ligt - en als de informatie van de BBC-bron klopt - dan is er een veel langer uitstel mogelijk, tot een jaar. Tusk zou dat nu willen voorstellen aan de 27 overblijvende lidstaten. Weliswaar zou de mogelijkheid openblijven voor de Britten om eerder te vertrekken als ze een akkoord bereiken. 

Probleem is dat elk uitstel de goedkeuring moet krijgen van de overige 27 EU-lidstaten en dat is niet zeker. Onder meer Frankrijk staat niet te springen voor nog meer uitstel. Volgens een mededeling van het presidentieel paleis is het "voorbarig om over een brexituitstel te spreken tenzij er een duidelijk plan op tafel ligt".

Wat is er nu veranderd?

De brexit zit muurvast, zowel in de Conservatieve regeringspartij van premier May als in het Britse parlement, waar ook de Noord-Ierse protestanten van de DUP dwarsliggen, terwijl ook de oppositie niet meewerkt.

Het nieuwe element is nu dat premier May sinds enkele dagen probeert om door gesprekken met de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn tot een vergelijk te komen. Als de parlementsleden van Labour op die manier Mays deal met de EU zouden goedkeuren, dan ligt de weg open voor een zachte brexit tegen 22 mei. Maar als de gesprekken mislukken, dan zit de situatie helemaal vast.

Wat met de Europese verkiezingen?

Het plan van Tusk voor een langer uitstel zou in dat geval soelaas kunnen bieden. Het geeft de Britten meer tijd om alsnog een compromis te zoeken. Groot-Brittannië zal eind mei dan wel Europese verkiezingen moeten organiseren. Op 2 juli komt het nieuwe Europese Parlement voor het eerst samen.

Die Europese verkiezingen liggen dus in de weg van een langer uitstel, want die moeten dan op een drafje georganiseerd worden in het VK. Premier May zegt nu bereid te zijn om voorbereidingen te treffen voor die verkiezingen, ook al hoopt ze dat dat niet nodig zal zijn. Probleem is dat de Britse zetels intussen herverdeeld zijn over de andere 27 EU-lidstaten.

Bekijk hieronder de analyse van Ivan Ollevier in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de laatste brexitontwikkelingen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen