Direct naar artikelinhoud

Nieuw logo KU Leuven laat 'katholiek' vallen

De KU Leuven introduceert dit academiejaar een nieuw logo. Met de ingebruikname ervan sluiten de bestuurders het identiteitsdebat, waarbij de band met de katholieke kerk onder de loep werd genomen, volledig af.

In het geüpdatete logo blijven de vertrouwde steunkleuren blauw en wit behouden. Wel ontbreekt de toevoeging 'Katholieke Universiteit'. Studenten kunnen de nieuwe versie vanaf 16 augustus, wanneer de eerste inschrijvingen voor het nieuwe academiejaar starten, aanschouwen. Vanaf midden september verdwijnt het oude embleem voorgoed en moeten alle personeelsleden en studenten de overstap hebben gemaakt.

Het is het derde en laatste besluit in een proces waarbij de universiteit de band met de kerk voorzichtig losser maakt. Na een debat van bijna anderhalf jaar besloot het rectoraat eind december om de naam van Katholieke Universiteit Leuven te wijzigen naar het meer neutrale KU Leuven. In het buitenland mogen professoren het woordje 'catholic' zelfs weglaten.

Twee weken geleden raakte dan weer bekend dat de invloed van de vijf Vlaamse bisschoppen verder afneemt (DM 13/7). Zij waren van oudsher stemgerechtigd lid van het hoogste bestuursorgaan van de Leuvense universiteit. Met aartsbisschop André-Joseph Léonard leverden zij zelfs de voorzitter van deze raad. Voortaan hebben de bisschoppen niet meer dan een adviesfunctie.

Ze kregen ter compensatie wel een vetorecht bij besluiten over de katholieke identiteit van de universiteit.