Direct naar artikelinhoud

'Salafisme is de grootste bedreiging voor België

Salafisme, de radicaalste stroming binnen de islam, vormt de grootste bedreiging voor de Belgische democratie. Dat zegt Alain Winants, administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat. Winants vraagt ook extra personeel, zodat zijn dienst optimaal blijft functioneren.

Salafisten zijn moslims die vinden dat de ware islam enkel in de eerste drie generaties na de profeet Mohammed werd beleefd. Ze proberen te leven zoals in dat tijdperk en staan vijandig tegenover moderne waarden. Volgens de Staatsveiligheid gaat het om een stroming die steeds meer aanhangers wint. "Ze hebben een parallelle samenleving opgericht en verwerpen de moderne maatschappij. In die parallelle samenleving hebben ze hun eigen waarden, hun eigen banken, hun eigen justitie, hun eigen geneeskunde en hun eigen onderwijs."

Springt jihadistisch salafisme het meest in het oog, dan is volgens Winants politiek salafisme een nog grotere bedreiging, omdat het werkt als een sluipend gif. Op lange termijn kan de evolutie leiden tot een polarisatie binnen onze maatschappij omdat aan extreem rechtse kant al organisaties opdoemen die opkomen tegen de islamisering van steden. "En die trend is veel ontwrichtender voor ons land, want dan staan extremistische moslims tegenover extreem rechts en de kans is groot dat extreem links zich daar ook nog roert."

Het zomaar verbieden van organisaties als Sharia4Belgium, zonder aandacht voor een ruimer economisch of sociaal plan, heeft geen zin, zegt Winants. "Maar dat ligt buiten de bevoegdheid van onze dienst. Radicalisme in se is niet verboden als er geen oproep tot geweld mee gepaard gaat. Toch denk ik ook dat men in een democratische maatschappij moet durven stellen dat bepaalde gedragingen niet tolereerbaar zijn. Veel te vaak heeft men vastgesteld dat ertegen niet of niet meteen werd opgetreden, uit angst om racist te worden genoemd."

De strijd tegen het salafisme wordt bemoeilijkt door de wettelijke maatregel dat de Staatsveiligheid geen uitzonderlijke methodes als huiszoekingen en telefoontaps mag gebruiken in het kader van extremisme.

Daarnaast, zo zegt Alain Winants, heeft de Staatsveiligheid nog zeker 95 à 100 man personeel nodig voor de buitendiensten om optimaal te kunnen functioneren. Nu zit de dienst qua personeel voor buitendiensten aan een uiterste benedengrens. "Dit is een verontrustende evolutie. Ik heb de autoriteiten op de hoogte gebracht dat er een minimum is waaronder een inlichtingen- en veiligheidsdienst niet kan gaan als men verwacht dat hij al zijn taken kan uitvoeren." >>6