Direct naar artikelinhoud

Credit Suisse stopt miljarden in sterkere kapitaalbuffer

De Zwitserse bankgigant Credit Suisse versterkt zijn kapitaalbufffers fors, onder meer via de uitgifte van converteerbare obligaties. Beleggers reageren opgelucht.

Credit Suisse kondigde woensdagochtend samen met de resultaten over het tweede kwartaal verrassend drastische maatregelen aan om de kapitaalbuffers te versterken. De groep verstevigt haar kernkapitaal met 8,7 miljard Zwitserse frank (7,25 miljard euro), onder meer door voor 3,8 miljard frank converteerbare obligaties uit te geven.

Tegenover eind 2012 wil de grootbank de kapitaalbuffer nog eens met 6,6 miljard frank versterken. Dat gebeurt vooral door minder risico te nemen en de balans af te slanken, onder meer door een deel van de private-equitypoot af te stoten. "De maatregelen die we nemen, zullen alle vragen over de sterkte van ons kapitaal van tafel vegen", maakt CEO Brady Dougan zich sterk.

Dougan reageert zo op de blamage die zijn bank vorige maand te slikken kreeg. De Zwitserse centrale bank (SNB) was in haar rapport over de financiële stabiliteit bijzonder hard voor Credit Suisse. Volgens de SNB had de bank te weinig buffers om een escalatie van de eurocrisis op te vangen.

Beleggers reageren opgelucht op de kapitaalmaatregelen. Het aandeel Credit Suisse klom na de bekendmaking van het nieuws meteen 6 procent op de beurs van Zürich.