Direct naar artikelinhoud

Cover van 'Kuifje in Amerika' brengt ruim 1,3 miljoen euro op

De mythische cover van het Kuifje-album Tintin en Amérique uit 1932 is bij het Franse veilinghuis Artcurial voor 1,338 miljoen euro verkocht. Daarmee is de cover het duurste werk in de stripwereld. Het vorige record dateert uit 2008, toen een verzamelaar 764.000 euro betaalde voor dezelfde cover.

De cover toont Kuifje als cowboy, met Bobby naast hem. Achter het duo sluipen gewapende indianen. Hergé tekende de cover zelf in Chinese inkt en waterverf voor de eerste editie van het album. De tekening is een van de weinige die Hergé helemaal zelf maakte, wat meteen de hoge prijs verklaart. Er zijn nog slechts vijf zulke Hergéschilderijen: drie hangen in het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve, de andere twee, waaronder Tintin en Amérique, zijn in privébezit.

Het is niet bekend wie de cover gekocht heeft. De verzamelaar liet zich op de veiling vertegenwoordigen door een man die alleen zijn voornaam kwijt wou: Didier. "Het doel was niet om het record te verbreken", verklaarde die nadien aan het persbureau Reuters. "Het doel was in de eerste plaats om het werk te kopen." Al moest Didier toegeven dat zijn opdrachtgever wel erg diep in zijn zakken heeft moeten tasten. "Hij was wellicht gelukkiger geweest als hij het voor wat minder geld had kunnen krijgen."