Direct naar artikelinhoud

Philippe Gilbert pikt er nog een paar ritjes uit in slotweek Vuelta

Een biljartvlakke individuele tijdrit in Peñafiel over 46 kilometer leidt vandaag de ontknoping van de Vuelta in. Na twee makkelijke ritten gaat het zaterdag nog naar de kruin van de schrikwekkende Bola del Mundo (6,1 % gemiddeld, maximum 20 %). Zondag finisht de 65ste editie dan met een criterium in Madrid. Voor de eindzege gaat het tussen Joaquin Rodriguez, Vincenzo Nibali en Ezequiel Mosqueira, alle drie mooi binnen de minuut.

In al dat geweld hopen de Belgen nog wat uit de brand te kunnen slepen. “Meegaan in ontsnappingen en proberen de rit te winnen blijft de opdracht”, aldus Dirk De Wolf, ploegleider van Omega Pharma-Lotto. “Tot hiertoe heeft het team dat schitterend gedaan. Hoste, Van Avermaet, Bakelants: allemaal halen ze een hoog niveau. Gilbert kiest er nog een paar ritjes uit - vooral Salamanca (donderdag) en Toledo (vrijdag) moeten hem liggen - en laadt zich dan stilaan op voor het WK in Geelong.”

Gilbert trekt zijn seizoen na de regenboogstrijd nog door in Parijs-Tours, de Ronde van Piëmonte, de Coppa Sabatini en de Ronde van Lombardije, het klavertjevier dat hij twaalf maanden geleden op magistrale wijze won.

Hushovd stapt af

Thor Hushovd is dinsdag uit de Ronde van Spanje gestapt. De spurter van Cervelo wil zich thuis in Noorwegen verder voorbereiden op de WK-wegrit, op 3 oktober in Australië. “Ik heb de goede vorm te pakken en ik wil niet het risico nemen die te verliezen. Het is verleidelijk om verder te rijden maar ik heb mijn doel bereikt. Met het oog op het WK is het best naar huis te gaan”, zegt de Noor, die de zesde Vueltarit won in Murcia. (JDK)