Direct naar artikelinhoud

Nu al stormloop op zomerkampen voor kinderen

Ouders en kinderen staan vijf maanden voor het begin van de zomervakantie te dringen om een plek te bemachtigen in een jeugdkamp. Na amper een week van inschrijvingen hangt dan ook al vaak het bordje 'volgeboekt' of 'wachtlijst' uit.

Samen met leeftijdsgenoten vakantie vieren in het Italiaanse vissersdorpje Cesenatico of de Sloveense havenstad Piran? Als uw zestienjarige uit Limburg wil vertrekken, bent u helaas te laat. Volgeboekt, zo staat het op de site, met een rood stoplicht ernaast. Bij Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit, is na zes dagen al 75 procent van alle plaatsen voor de zomervakantie ingenomen. En dat terwijl er liefst 40.000 kinderen en jongeren kunnen deelnemen. "Het is een vliegende start", zegt algemeen secretaris Nele Vanderhulst. "Vorige zomer telden we duizend extra inschrijvingen ten opzichte van 2010. Die trend zet zich voor 2012 door."

Ook andere organisatoren melden een drukte van jewelste bij het begin van de inschrijvingen. Hans Verbruggen, hoofd communicatie bij Sporta: "Vorig jaar was een recordjaar voor ons, maar we verwachten dat het dit jaar nog beter is. We hebben alvast het aanbod verhoogd om rekening te houden met de grotere vraag en rekenen op 10.000 deelnemers." Eenzelfde geluid klinkt bij de Joetz, de jeugdwerking van de Socialistische Mutualiteit. "We groeien elke zomer. Nu is het nog beter dan op hetzelfde moment vorig jaar", verklaart nationaal verantwoordelijke Jonathan Chevalier. "Zelfs inleefreizen naar Afrika van meer dan 1.600 euro zijn in een week tijd volgeboekt."

Bij de meest populaire vakanties lijkt zich een duidelijke trend af te tekenen. De allerjongsten houden van boerderijen en paard- of ponyvakanties. Pubers geven de voorkeur aan strand en avontuur. Daarbij springt vooral het vliegen met ultralichte motorluchtvaartuigen in het oog. Een opvallende nieuwkomer zijn de kookvakanties. "De televisiehype lijkt zijn weerslag te hebben", meent Verbruggen.

De vraag rijst hoe het kan dat elk jaar meer Vlaamse jongeren op zomerkamp vertrekken. De organisatoren hebben geen pasklare antwoorden, maar kijken vooral naar de lage prijs. Chevalier: "Veertien dagen aan de Belgische kust kost ouders 200 euro. Dat is goedkoper dan kinderopvang." Verbruggen valt hem bij. "Ouders lijken te besparen op hun gezinsvakantie, maar gunnen hun kroost wel een weekje. Zo speelt de crisis in ons voordeel."

Intussen zorgt de grote vraag voor de nodige logistieke problemen. Goed opgeleide en pedagogisch geïnstrueerde monitoren zijn immers niet zo talrijk. Chevalier: "Vorig jaar hadden we 600 nieuwe vrijwilligers. Het blijft moeilijk om hen jarenlang te behouden." Dat ervaart ook Vanderhulst. "Kinderen zitten letterlijk klaar voor hun computer. Ons aanbod voor het begin en het einde van de vakantie kan daarom niet groot genoeg zijn. Nog meer kan evenwel niet, want dan zitten we aan de limieten van ons personeel."