Direct naar artikelinhoud

Schatkist verdient goed aan geregulariseerd zwart geld

De rulingdienst heeft vorig jaar een recordbedrag van 548 miljoen euro aan zwart geld geregulariseerd. Dat is goed nieuws voor de Belgische schatkist, want tegen een gemiddelde heffing van 28 procent bracht dat 153 miljoen euro op. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd kon inkijken.

Er werden vorig jaar 1.942 dossiers geregulariseerd. In dat cijfer zitten nog 400 dossiers van 2010 die pas in 2011 verwerkt werden. Met ruim 2.400 aangiftes was 2010 een topjaar. Toen kwam zwart geld massaal boven water omdat fiscale zondaars schrik kregen nadat de Belgische fiscus een cd-rom in handen had gekregen met gegevens van een groot aantal Belgische klanten van de Zwitserse dochter van de Britse bank HSBC.

De aankondiging dat het Belgische bankgeheim zou worden opgeheven, dwong de Belgen om eveneens met hun zwart geld naar boven te komen. Dat speelde ook vorig jaar een belangrijke rol, blijkt uit de cijfers. In juni alleen al werd een recordbedrag van 119 miljoen euro aangegeven, net voor de opheffing van het bankgeheim op 1 juli. De maanden ervoor en erna schommelden de bedragen telkens rond 20 à 30 miljoen euro. Dankzij de opheffing van het bankgeheim kunnen belastinginspecteurs bij aanwijzingen van fraude gemakkelijker bankrekeningen inkijken.

Sinds het begin van de fiscale regularisatie in 2006 kwam al 1,85 miljard euro aan zwart geld uit binnen- en buitenland boven water. Dat bracht tot dusver 456 miljoen euro op. Dat is echter minder dan de 500 miljoen euro die de eenmalige fiscale amnestie in 2004 opleverde. Maar dat was een gunstigere regeling met een lagere heffing dan het systeem dat vandaag bestaat.

Fraudeurs

Bij de opmaak van de begroting eind vorig jaar drongen de Franstalige liberalen erop aan een nieuwe ronde fiscale amnestie te organiseren. Dat moest de saneringsinspanning helpen te verlichten. Maar dat botste op een veto van de sp.a. De Vlaamse socialisten oordeelden dat moeilijk een inspanning van de bevolking kon worden gevraagd en dat tegelijk een gunst zou worden verleend aan fraudeurs.