Direct naar artikelinhoud

‘Wij zijn met recht en reden kwaad op de vorige generatie’

muzikante, presentatrice bij Studio Brussel en dj bij Reyers Laat

“Als ik aan de toekomst denk? Ik zit in met de milieuvervuiling. Ook heb ik altijd geloofd dat als je echt je best doet, je altijd goed werk vindt. Toch zie ik nu vrienden met veel talent sukkelen. Een paar jaar geleden leek het toch makkelijker. En ja, ik vraag me af of ik later een betaalbaar huis zal vinden. Tegelijk besef ik dat vele generatiegenoten dan in hetzelfde schuitje zullen zitten, dat maakt het misschien wat makkelijker om dragen. Ik vind nu al dat ik te veel huishuur betaal, maar dat is nu eenmaal een realiteit, en daaraan pas ik me aan.

“Meer zorgen maak ik me over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Solidariteit vind ik belangrijk. Mijn grootste angst is de ieder-voor-zich-mentaliteit. Als mijn generatie kwaad is op de vorige, dan is dat met recht en reden.

“Mijn vrienden zijn geëngageerd, en eerder hoog opgeleid. Toch viel het me tegen, het engagement aan de universiteit. Is het dit maar, heb ik vaak gedacht. Maar de uitersten zijn vervaagd, het is minder duidelijk waartegen je moet schoppen.

“Wel is mijn generatie pragmatischer geworden in zijn idealisme. Vaste stromingen bestaan niet meer, iedereen beoordeelt elk thema op zich. En daaraan stemmen we ons engagement af. Wie ecologisch bewust is, probeert zo weinig mogelijk het vliegtuig te nemen. Wie niet blij is met de politieke impasse richt een Facebookgroep op. Dat maakt het ook moeilijker om een beweging op gang te trekken, de geijkte kanalen en organisaties zijn weggevaagd.