Direct naar artikelinhoud

Artsen zonder Grenzen eist toegang tot gebieden waar gevochten wordt

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vraagt alle betrokken partijen om de toegang naar de gebieden waar gevochten wordt in Libië te openen, in het bijzonder voor het aanvoeren van humanitaire hulp. Momenteel worden de hulpploegen tegengehouden.

Het team van Artsen zonder Grenzen dat sinds 24 februari in de oostelijke stad Benghazi verblijft, heeft vragen om hulp gekregen van een arts uit het westelijker gelegen Misurata. Daar heeft het geweld veel gewonden gemaakt. “Hij vroeg ons medicijnen en medisch materiaal om gewonden te kunnen verzorgen”, zegt Anne Châtelain, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Benghazi, “maar wij kunnen die hulp niet leveren.” De weg naar Misurata is gesloten en gewapende mannen houden het verkeer tegen.

Artsen zonder Grenzen meldt ook dat er in Tripoli veel gewonden zijn die niet naar het ziekenhuis durven gaan, uit angst voor represailles van milities. In Benghazi heeft de hulporganisatie al medisch materiaal kunnen schenken aan ziekenhuizen, die tussen 17 en 21 februari al zo’n 1.800 gewonden opvingen. De situatie in het oosten van het land is volgens de organisatie nu relatief kalm. Het is in het westen dat de situatie zorgwekkend blijft en Artsen zonder Grenzen niet kan werken.

Ook Handicap International stuurt ondertussen urgentiespecialisten naar Tunesië en Egypte om deel te nemen aan de hulpacties voor de vele tienduizenden mensen die er op de vlucht zijn. VN-kinderrechtenorganisatie Unicef België heeft een noodoproep gelanceerd voor giften uit solidariteit met de kinderen en vrouwen in Libië. Sinds de opstand tegen Kadhafi zijn al meer dan 100.000 mensen het land ontvlucht.

Het geweld laait volgens Unicef België in veel Libische steden hoog op. Een eerste golf vluchtelingen die het land verliet, bestond hoofdzakelijk uit mannen, zowel Libiërs als migranten uit derdewereldlanden. De organisatie stelt echter vast dat steeds meer vrouwen en kinderen het land verlaten. “Het zijn vooral deze gezinnen die het kwetsbaarst zijn”, luidt het.

Unicef becijfert de kost van de noodhulp voor vrouwen en kinderen voorlopig op ruim 5 miljoen euro. De organisatie vaardigde al twee ploegen af om de noodhulp en -operaties te coördineren in Tunesië en Egypte.

Unicef gaat, naast het bieden van psychosociale ondersteuning, ook actief op zoek naar families, om zoveel mogelijk gezinnen te herenigen en de toename van rondzwervende kinderen zonder familie tegen te gaan. Unicef wil in Libië zelf aan de slag gaan “van zodra de situatie het toelaat”. Unicef doet een oproep tot giften op het rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555 (BIC: BPOTBEB1) of via de www.unicef.be/gift.

(BELGA)