Direct naar artikelinhoud

Dichter des Vaderlands, nu ook in België

Gedichten schrijven voor het land, minimaal zes per jaar: dat is wat dichter Charles Ducal de komende twee jaar zal doen. Hij is de eerste Belgische Dichter des Vaderlands.

Nederland gidsland, die uitdrukking gebruiken Belgen graag als het ons uitkomt. Zoals nu. Al veertien jaar hebben de bovenburen er een, en nu wij ook: een Dichter des Vaderlands. Dat het er bij ons alsnog van komt, is omdat de juiste mensen elkaar tegenkwamen op het juiste moment, zeggen de initiatiefnemers.

Een Dichter des Vaderlands is iemand die gedichten schrijft voor, jawel, het land. Maar 'land' is altijd wat complexer als het over België gaat. En daarom is onze Dichter meteen ook een brug tussen de drie taalgemeenschappen. De Nederlandstalige Charles Ducal geeft na twee jaar zijn eretitel door aan een Franstalige collega. Die dan na twee jaar misschien weer opgevolgd wordt door een Duitstalige dichter. Bovendien wordt elk gedicht in de drie landstalen aangeboden.

Dat is geen belgicistisch statement, zegt Carl De Strycker van het Poëziecentrum, maar het gevolg van een literaire bekommernis. "We kennen zoveel Engelstalige of Italiaanse auteurs, maar de literaire rijkdom die Brussel of Wallonië te bieden hebben, is vaak onbekend. Daarnaast is het ook ons doel om goede dichters bekend te maken bij het grote publiek."

Onbekende

De Dichter des Vaderlands zal optredens en lezingen geven in de andere landsdelen, en schrijft minimaal zes gedichten per jaar over thema's of gebeurtenissen die iedereen in het land aanbelangen. Dat Charles Ducal bij het grote publiek wellicht niet zo bekend is, hoeft geen probleem te zijn, zegt De Strycker. De Dichter moet in de eerste plaats sterke gedichten schrijven.

Nochtans is een bekende kop in Nederland een van de criteria geworden om daar Dichter des Vaderlands te worden. "We zien gewoon dat het helpt om poëzie nog zichtbaarder te maken", zegt Bas Kwakman, directeur van Poetry International en organisator van de Nederlandse Dichter des Vaderlands. "Hoe meer bekendheid een dichter al heeft, hoe beter hij de rol van ambassadeur kan vervullen."

Nieuwe bundel

Charles Ducal (Leuven, 1952) schrijft poëzie in een klassieke vorm, die direct toegankelijk is. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. In 1987 debuteerde hij met de bundel Het huwelijk en tot nu toe schreef hij zes dichtbundels. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel, De buitendeur. Ducal is ook leraar Nederlands in het Sint-Albertuscollege in Heverlee. Hij was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Op 29 januari wordt Charles Ducal officieel aangesteld als Dichter des Vaderlands. Dat gebeurt in Passa Porta in Brussel. Hij presenteert er dan ook zijn eerste gedicht.

www.dichterdesvaderlands.be