Direct naar artikelinhoud

JPMorgan koopt Chinese elite om met aanwervingen

JPMorgan, een van de grootste Amerikaanse banken, werft systematisch kinderen van vooraanstaande Chinese families aan in ruil voor zakelijke deals.

Zeven jaar geleden begon JPMorgan Chase een speciaal programma om vrienden en familie van het Chinese establishment aan te werven. Doel van Sons and Daughters, zoals de bank het programma doopte, was beschuldigingen van omkoperij en nepotisme te ontlopen door een strikt programma op poten te zetten, waarbij kandidaturen van kinderen van vooraanstaande ouders heel nauwgezet gescreend werden.

In de praktijk bleek net het tegenovergestelde aan de hand, zo bericht The New York Times. Sollicitanten van vooraanstaande Chinese families moesten minder op sollicitatiegesprek dan andere kandidaten en kregen ook een soepeler behandeling. Sommigen voldeden ruim aan de vereisten van de bank, anderen misten de juiste opleiding en relevante ervaring.

De Amerikaanse autoriteiten hebben nu de hand gelegd op documenten die de omkoping zwart op wit bewijzen. Daarbij ook een e-mail die één aanwerving linkt aan "bestaande en potentiële opportuniteiten" bij China Everbright Group, een financieel conglomeraat dat in handen is van de Chinese overheid. JPMorgan Chase wierf de zoon van de voorzitter van het bedrijf aan, terwijl sommigen bij de bank nadrukkelijk vragen hadden bij de financiële expertise van de jongeman. Bij de documenten zit ook een spreadsheet die een overzicht geeft van aanwervingen die in zakendeals met overheidsbedrijven omgezet werden. De Amerikaanse overheid kreeg de documenten in handen na een maandenlang onderzoek.

Volgens The New York Times blijkt uit de documenten ook dat de aanwervingen een publiek geheim waren in het hoofdkwartier in Hongkong. Een kaderlid van JPMorgan Chase verklaart in de e-mail dat hij sterk gelooft in het Sons and Daughters-programma, en dat er een bijna "lineair verband" is met opdrachten voor het adviseren van Chinese bedrijven.

Tot nu toe waren er geen expliciete bewijzen van het verband tussen de aanwervingen en de opdrachten die de bank kreeg. Interviews met werknemers van de Amerikaanse bank tonen dat binnen de bank meer dan eens protest rees tegen de manier van werken. Eén klokkenluider diende in april 2011 al klacht in bij de beursautoriteiten van Hongkong, een andere stapte dit jaar naar de Amerikaanse autoriteiten.