Direct naar artikelinhoud

Hogere inflatie geeft Europese Centrale Bank ademruimte

De inflatie in de eurozone is in november meer gestegen dan verwacht en de werkloosheid daalde voor het eerst in bijna drie jaar. Die beter dan voorziene cijfers verminderen de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente verder te verlagen.

Goed nieuws voor de Europese Centrale Bank gisteren. Eurostat meldde dat de inflatie in november is gestegen tot 0,9 procent, tegenover 0,7 procent in oktober. De kerninflatie, zonder energie en voeding, versnelde tot 1 procent, versus 0,8 procent.

De ECB verlaagde begin november haar basisrente tot een historisch dieptepunt van 0,25 procent omdat de inflatie in oktober onverwacht was gedaald tot het laagste peil in vier jaar. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Verscheidene bestuurders van de ECB zeiden de jongste weken dat ze bereid zijn extra maatregelen te treffen als dat nodig is om de inflatie op te krikken. Ze beklemtoonden dat ze nog voldoende munitie hebben, zoals een negatieve depositorente en een derde langlopende lening (LTRO) aan de banken.

Het ziet er nu naar uit dat het niet zo'n vaart zal lopen. De toename van de inflatie vermindert de druk op de ECB om in de nabije toekomst de rente verder te verlagen. De ECB houdt volgende week donderdag haar maandelijkse vergadering. Economen kijken vooral uit naar de nieuwe inflatie- en groeiprognoses. Voorzitter Mario Draghi zei begin november dat de ECB een lange periode van lage inflatie verwacht.

Niet alleen de hogere inflatie maar ook de onverwacht gedaalde werkloosheid vermindert de druk op de ECB. De werkloosheidgraad in de eurozone daalde in oktober onvoorzien met 0,1 procentpunt tot 12,1 procent. Economen hadden een status-quo voorspeld.

Economisch herstel

De eerste daling van de werkloosheid bevestigt het prille economische herstel in de eurozone. Al blijft de werkloosheid in de eurozone, die in september nog een recordhoogte bereikte, op een zeer hoog niveau. De vermindering van het aantal werkzoekenden is vooral te danken aan Frankrijk. België gaat tegen de Europese tendens in: in ons land steeg de werkloosheidsgraad met 0,1 procentpunt tot 9 procent.