Direct naar artikelinhoud

'Stelende zigeuners vormen een plaag'

'Hemeltergend. Onbegrijpelijk. Van een wereldvreemdheid tot en met.' Dat denkt criminoloog Brice De Ruyver (UGent) over de rechter in Namen die twee stelende zigeunerinnen vrijliet omdat de politie hen 'zomaar' controleerde. 'Die agenten deden verdomme hun werk!'

Brice De Ruyver (57), de bekendste veiligheidsexpert van het land, zegt dat hij er de man niet naar is om rechterlijke beslissingen te bekritiseren. Maar na een beschikking van de raadkamer in Namen neemt de professor allesbehalve een blad voor de mond. "De beslissing van de rechter getuigt van een ongeziene wereldvreemdheid. Elk jaar klagen we met zijn allen steen en been omdat het aantal winkeldiefstallen in België blijft toenemen. Het daderprofiel is ook bekend: zigeunerbendes die voornamelijk vanuit Frankrijk opereren. En dan zouden agenten die zigeunerinnen niet mogen controleren? (boos) Komaan!"

De raadkamer in Namen besliste dat twee agenten hun boekje te buiten gingentoen ze op 18 juni twee zigeunervrouwen volgden die uit de supermarkt kwamen. Nadat de vrouwen even later uit een ander warenhuis wandelden, beslisten de agenten ze te controleren. Met succes: in hun auto lagen gestolen gps-toestellen en een gestolen bankkaart waarmee ze dik 1.300 euro achterover hadden gedrukt. De advocaat van de vrouwen wierp op dat de agenten enkel controleerden omdat zijn cliënten zigeunerinnen waren. En niet omdat ze zich verdacht gedroegen. Volgens meester Olivier Martins was de arrestatie dus nietig. De raadkamer van Namen volgde hem hierin.

"Wat hadden die agenten dan moeten doen? Een arrestatiebevel vragen en hopen dat ze die twee zigeunerinnen misschien nog eens zouden tegenkomen?", vraagt De Ruyver. "Die agenten deden gewoon hun werk. Ze leren dat ook: dat bepaalde profielen nu eenmaal meer in aanmerking komen voor winkeldiefstallen dan andere. Ik ben ook een voorstander van rechten, vrijheid en respect. Maar er moet een evenwicht zijn met het strafbeleid. En hier hangt de balans serieus scheef."

Gert Cockx van politievakbond NSPV zegt dat de beslissing in Namen demotiverend werkt voor de agenten. "Op die manier kunnen ze de dieven evengoed laten lopen." De NSPV-voorzitter geeft wel toe dat niet elke agent even fijngevoelig in een proces-verbaal kan vastleggen waarom ze iemand verdacht vinden. "In de politieopleiding van één jaar wordt daar misschien te weinig aandacht aan besteed", zegt Cockx.

Ook overheidsvakbond VSOA reageert scherp. "Dit is een slag in het gezicht van de politiemensen én van de slachtoffers van deze misdrijven", zegt VSOA-voorzitter Vincent Houssin.

Het parket van Namen trekt volop de kaart van de agenten en gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Daardoor blijven de twee vrouwen voorlopig in de cel. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zal binnenkort over hun lot beslissen.