Direct naar artikelinhoud

Land mag extremistische groepen verbieden, en dus ook Sharia4Belgium

De Duitse regering schond geen enkel mensenrecht toen ze in 2003 een extremistische moslimorganisatie verbood, zo oordeelt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het arrest kan een versneld einde inluiden voor Sharia4Belgium.

België is niet het enige land waar figuren als Fouad Belkacem grote irritatie oproepen. Duitsland vaardigde in 2003 als eerste een verbod uit tegen moslimextremisten, nadat het openbaar ministerie voor een rechtbank kon hard maken dat Hizb Ut-Tahrir in meerdere publicaties had opgeroepen tot "de vernietiging van de staat Israël" en "het vermoorden van joden". Duitsland verbood via haar eigen rechtspraak zonder meer Hizb Ut-Tahrir (HUT) en liet beslag leggen op alle bezittingen van de organisatie. 17 leden van HUT trokken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de zaak werd in enkele EU-landen zeer aandachtig gevolgd. Meerdere landen willen organisaties als HUT buiten de wet stellen, maar botsen daarbij op de eigen grondwettelijke bepalingen rond vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Maar het Hof heeft Duitsland nu, een beetje verrassend, over de hele lijn in het gelijk gesteld.

In een mededeling bij het dinsdag gevelde arrest stelt het Hof dat "het ene mensenrecht niet kan worden gebruikt voor politieke actie die tot doel heeft andere mensenrechten te vernietigen". In het arrest zijn citaten opgenomen van leiders van Hizb Ut-Tahrir die publiekelijk zelfmoordaanslagen toejuichen en oproepen tot een geloofsoorlog.

HUT wil alle moslimlanden verenigen in één islamitische staat of kalifaat, die wordt geregeld door een islamitische wetgeving, gebaseerd op de sharia. De organisatie is actief in Groot-Brittannië, Nederland en België, maar dus niet meer in Duitsland. In maart van dit jaar organiseerde Hizb Ut-Tahrir een internationale meeting in een pand in de Kiewitstraat in Hasselt.

Het lijkt er sterk op dat de Duitse tak haar activiteiten naar net over de grens heeft verplaatst. Anders dan Sharia4Belgium hield de organisatie zich tot dusver eerder gedeisd, maar een zegsman van HUT in Nederland beaamt de vrees dat andere EU-landen nu snel het Duitse voorbeeld zullen volgen. "We gaan het arrest grondig analyseren en zoeken naar mogelijkheden om er nog tegen in te gaan."

Die mogelijkheid lijkt illusionair. Tegen arresten van het Europese Hof is geen beroep mogelijk. Ze zijn definitief en bindend voor alle lidstaten.