Direct naar artikelinhoud

Fout aangeduide gasleiding zorgt voor verkeersinfarct

Een gesprongen gasleiding langs de E40 heeft gisteren voor verkeershinder gezorgd. Volgens de aannemer stond de gasleiding niet correct aangeduid op de kaart.

Het lek ontstond gisterochtend toen een aannemer de middendrukaardgasleiding beschadigde tijdens het plaatsen van geluidsmuren. Dat gebeurde ter hoogte van Erembodegem, aan de E40, waaronder de pijpleiding loopt. De technici van Eandis waren snel ter plaatse om het lek te dichten, maar dat kon niet verhinderen dat de snelweg dicht moest, met een hoop verkeershinder als gevolg. Het verkeer richting Brussel moest er af in Aalst en dat zorgde voor wachttijden tot een uur. Richting Oostende was er eerst geen probleem, maar de avondspits liep in de soep. Tot minstens twee uur 's nachts was de tunnel afgesloten. De technici hadden meer moeite dan verwacht met het lek, en ook in Aalst kwam het tot opstoppingen. In de richting van Gent ontstond een kijkfile.

Plan klopt niet

Al toen de eerste paal van de geluidsschermen in de grond moest, liep het mis. Toen de graafmachine de put groef, stoof het zand opeens naar boven, een teken dat er gas uit de leidingen ontsnapt. Volgens werfleider Roy Van der Straeten gaf het plan aan dat de gasleiding een meter verder lag. Het is niet de eerste keer dat aannemers per ongeluk een gaslek veroorzaken, omdat de plannen niet blijken te kloppen.

De verschillende overheden in ons land werken al enige tijd aan een elektronische atlas die alle ondergrondse nutsleidingen in kaart brengt, om ongevallen bij graafwerken te voorkomen. Aannemers die ergens moeten graven, kunnen bij de meldpunten alle plannen van ondergrondse kabels en leidingen opvragen. Voorlopig krijgen ze wel nog steeds van elke nutsmaatschappij de afzonderlijke plannen.