Direct naar artikelinhoud

Crisis in Portugal brengt ook eurozone weer in problemen

De Portugese premier Pedro Passos Coelho kondigde gisterenavond aan dat hij zoek gaat naar 1,3 miljard euro nieuwe besparingen, nadat eerdere begrotingsmaatregelen ten belope van dat bedrag vrijdagavond door het grondwettelijke hof waren verworpen. Het hof oordeelde dat besparingen op lonen, uitkeringen en pensioenen in strijd waren met het gelijkheidsbeginsel, omdat de lasten niet eerlijk werden verdeeld.

Passos Coelho wil nu in allerlei departementen besparen, van onderwijs tot sociale zekerheid en gezondheidszorg, om dit jaar zijn begroting af te sluiten op een tekort van 5,5 procent van het bbp. Alleen met dat cijfer kan hij voldoen aan de strenge besparingseisen die de trojka (EU, ECB en IMF) hem in 2011 oplegden in ruil voor 78 miljard euro noodkredieten. Maar Passos Coelho zal grote moeite hebben om de trojka te overtuigen dat hij zijn doelen nog kan halen. Zijn positie is stilaan onhoudbaar geworden. De oppositie eist vervroegde verkiezingen.

De onzekere afloop van de Portugese crisis brengt de eurozone weer in de problemen. Bovendien schiep het hof met zijn juridische terechtwijzing van het door de trojka opgelegde besparingsbeleid een precedent dat navolging kan krijgen in andere lidstaten. Volgens EU-expert Hendrik Vos (UGent) wijst het op "frustratie van lidstaten die hun soevereiniteit zijn kwijtgeraakt" en moet de EU dit signaal gebruiken om ernstig werk te maken van "concrete groei- en werkgelegenheidsmaatregelen."

>>5