Zwaar bronzen kunstwerk gestolen in Oelegem

In Oelegem, een deelgemeente van Ranst, is vorige week een zwaar bronzen kunstwerk gestolen uit het provinciaal groendomein Vrieselhof. Het gaat om het beeldhouwwerk "Boeket I" van Ludwig Vandevelde. Aangezien het tussen de 500 en 1.000 kilogram weegt, waren de daders vermoedelijk goed voorbereid.

Het kunstwerk was tijdelijk verplaatst voor de festiviteiten van het Parkevenement van de gemeente Ranst in het Vrieselhof op 8 juli en stond dan ook ietwat uit het zicht, maar viel nog wel te bereiken met de wagen.

De diefstal dateert wellicht van 12 of 13 juli. De provincie vraagt aan bezoekers van het domein die tussen 8 en 15 juli iets verdacht hebben opgemerkt, contact op te nemen.

"Boeket I" stond sinds 1998 opgesteld op een grasperkje tussen het kasteel Vrieselhof en taverne De Remise. "De kunstcollectie van de provincie wordt zo veel mogelijk getoond, zodat iedereen er van kan genieten", klinkt het woensdag in een mededeling. "Het bestuur wil dan ook heel graag het verdwenen kunstwerk terug en deed aangifte bij de politie. Daarnaast roept de provincie ieders hulp in."

Wie er achter de diefstal zit, is niet duidelijk. De provincie vermoedt echter dat het niet om gespecialiseerde kunstdieven gaat. "Allicht was het de dieven veeleer om het materiaal te doen", zegt Bob Daems van de provinciale cultuurdienst. "Hopelijk wordt het werk toch nog onbeschadigd teruggevonden."

Meest gelezen