Direct naar artikelinhoud

De Mad Hatter en zijn fotograaf

Twintig jaar lang documenteerde fotograaf Kevin Davies het werk en leven van hoedenmaker Philip Treacy. Een fotoboek illustreert hoe de ontwerper opklom van een jonge dromer tot de chouchou van popsterren als Lady Gaga en de Britse royals.

Zijn hoofddeksels voor Lady Gaga schreeuwen om ter luidst. Zijn creaties voor gasten van koninklijke feesten fluisteren koket. Hoedenmaker Philip Treacy (45) groeide uit tot een begrip in modeland. Zijn hoeden sierden shows van Alexander McQueen, Valentino, Chanel en Donna Karan en ook zijn eigen haute-couturedefilés zijn legendarisch.

Toen fotograaf Kevin Davies de ontwerper ontmoette, stond dat succesverhaal nog in zijn kinderschoenen, maar iets in de asblonde hoedenmaker zorgde ervoor dat Davies besloot om zijn studiofotografie te laten varen en alles wat Tracy deed vast te leggen.

Twintig jaar lang documenteerde de fotograaf, die eerder supergroep U2 volgde, het doen en laten van de hoedenmaker. Er was geen concreet plan en de ontwerper begreep Davies' rauwe beelden aanvankelijk niet. Maar in de loop der jaren ontwikkelden de twee een bijzondere vriendschap. De beste beelden bundelde de fotograaf in een fotoboek dat eenvoudigweg Philip Treacy by Kevin Davies heet.

De ontwerper was net van de schoolbanken af toen hij van zijn mentor en mecenas Isabella Blow een atelier mocht inrichten in de kelder onder de winkel van haar man. Het was een kleine ruimte, gevuld met honderden hoeden, schetsen, zakjes riet en pompende technomuziek (we schrijven tenslotte begin jaren negentig).

In deze kleine ruimte werkte de ontwerper in het gezelschap van hoedenontwerpster Micheline Zacharov en zijn hond Mr. Pig. Het harde tl-licht in de kelder zorgde voor harde contrasten op de beelden uit die beginperiode. Davies verhuisde mee toen Tracy zijn keldertje omruilde voor een groter pand met grote ramen. Dankzij de natuurlijke lichtinval kon hij experimenteren met lange sluitertijden, wat interessante reeksen opleverde van een vlijtige Treacy die zijn ontwerpen schikt en plooit.

Overlijden Mr. Pig

Wie door het boek bladert, ziet zijn carrière in vogelvlucht. De hectische voorbereiding die bij zijn eerste eigen coutureshow in 2000 kwam kijken, de pas-sessies van de 36 genodigden die een hoed van zijn hand droegen op the royal wedding. Treacy ontwierp onder meer de beige diadeem van Camilla Parker Bowles. De bestellingen van sterren als Grace Jones en Naomi Campbell; Davies legt ze allemaal vast op gevoelige plaat. Meer nog dan een relaas van een succescarrière vertelt het fotoboek het verhaal van een unieke vriendschap.

In de loop der jaren laten de twee elkaar toe in hun persoonlijke leven. Wanneer Davies' dochter Alice haar eerste communie doet, kiest ze een hoedje uit in Treacy's atelier. Als Mr. Pig overlijdt, maakt Davies foto's van de begrafenis.

Eén ding heeft Davies nog te goed; een portretfoto van de ontwerper met een van zijn creaties. Enkel de iconische fotograaf Irving Penn slaagde er de afgelopen jaren in om hem te laten poseren met zijn eigen werk.

Philip Treacy by Kevin Davies is een uitgave van Phaidon en kost 49,95 euro.