Direct naar artikelinhoud

Alweer 600 asielzoekers eisen dwangsommen

Voor de Belgische arbeidsrechtbanken lopen er 420 zaken van 600 asielzoekers die van de federale overheid geen onderdak kregen en via de rechter proberen een dwangsom te verkrijgen. De afgelopen maanden kregen 82 asielzoekers al 330.000 euro uitgekeerd.

Momenteel zijn er maar liefst 420 zaken hangende van 600 asielzoekers die van de arbeidsrechtbank dwangsommen proberen te krijgen omdat de federale overheid tekortschoot en hen niet aan een tijdelijke woning kon helpen. “Fedasil heeft een provisie van 400.000 euro opzijgezet om die dwangsommen uit te betalen”, zegt Kamerlid Nahima Lanjri, de migratiespecialiste van CD&V. “Wij hopen natuurlijk dat er geen euro van dat geld uitbetaald zal moeten worden, maar we moeten ook realistisch zijn.” De N-VA vindt het stuitend dat ook uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen al dwangsommen kregen tijdens deze opvangcrisis. “Dat is echt te gek om los te lopen”, zegt Ben Weyts, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken. “Die mensen hebben een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten, maar kunnen toch nog altijd in een opvangcentrum terecht.”

Het standaardtarief voor een etmaal zonder opvang is 500 euro, maar er zijn ook rechters die 250 euro per dag per persoon toekennen of een bedrag dat overeenstemt met het leefloon. Fedasil probeert om voor de mensen die naar de rechtbank stappen zo snel mogelijk onderdak te vinden. Meestal lukt dat binnen twee à drie dagen, maar er zijn ook asielzoekers die meer dan een maand moesten wachten voor ze in een centrum of op hotel terechtkonden.

Sommige asielzoekers weigeren ook de slaapplek die Fedasil hen aanbiedt en blijven verder procederen tegen de federale overheid. Zo is er één asielzoeker die een dwangsom van 32.500 euro eist van Fedasil, een som die het agentschap weigert te betalen omdat de asielzoeker verschillende keren door het agentschap werd opgeroepen om hem een slaapplaats aan te bieden, maar daar nooit op inging. Het voorlopige recordbedrag dat een asielzoeker al kon loskrijgen bij de rechter ligt op 15.000 euro. Het agentschap geeft tegenwoordig voorrang aan de nieuwe asielzoekers die in ons land binnenkomen om hen onderdak te bieden. De 7.600 asielzoekers die sinds het begin van de opvangcrisis geen bed, bad, brood en begeleiding kregen, worden niet actief opgespoord.

De cijfers over de dwangsommen werden bekendgemaakt tijdens een bezoek van de parlementsleden uit de commissie Binnenlandse Zaken aan het agentschap. Fedasil en de bevoegde staatssecretaris Philippe Courard (PS) willen ze bevestigen noch ontkennen. “Wij weten nog niet hoeveel al die rechtszaken ons aan het einde van de rit gaan kosten. Wij geven hier dan ook geen commentaar over.”>4