Direct naar artikelinhoud

Japanse kerncentrale staat op breuklijn

Seismologen hebben vastgesteld dat een kerncentrale in het westen van Japan op een actieve breuklijn is gebouwd. Dat zou kunnen leiden tot de eerste permanente sluiting van een reactor sinds de kernramp in Fukushima.

Het gaat om een reactor in Tsuruga, in de prefectuur Fukui. De reactor is, net als alle andere Japanse kerncentrales, stilgelegd voor inspectie na de nucleaire ramp twee jaar geleden. Tot nu toe zijn er slechts twee opnieuw in gebruik genomen.

Het orgaan dat sinds de ramp in Fukushima toezicht houdt op de Japanse kerncentrales, de Nucleaire Reguleringsautoriteit (NRA), is tegen een herstart als de reactor op een actieve breuklijn staat en er dus een verhoogd risico van aardbevingen bestaat. "Het is een kwestie van geluk dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd", zei een van de onderzoekende seismologen.

De toezichthouder kondigde deze week ook aan dat het opdracht zal geven een nabijgelegen snelle kweekreactor gesloten te houden totdat er grondig onderzoek is gedaan naar de veiligheid.

Sommige experts vermoeden dat ook deze experimentele reactor op een actieve breuklijn staat. De Monju-reactor is van belang voor de ontwikkeling van een systeem voor hergebruik van nucleaire brandstof.

Als de reactor van Tsuruga definitief wordt uitgeschakeld en de herstart in Monju vertraging oploopt zou dat een forse tegenvaller zijn voor de regering van premier Shinzo Abe. Die doet zijn best de opwekking van kernenergie te hervatten. Nu moeten dure brandstoffen worden geïmporteerd om in de energiebehoefte te voorzien.

De NRA staat onder druk van de energiemaatschappijen, het zakenleven en voorstanders van kernenergie om het groene licht te geven voor de herstart van centrales. Maar de toezichthouder lijkt niet gemakkelijk aan die druk toe te geven.