Direct naar artikelinhoud

Wereld verbruikt minder energie

Voor het eerst sinds 1982 hebben we met z'n allen 1,1 procent minder energie verbruikt dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de Statistical Review of Energy Consumption, een gereputeerde en exhaustieve studie waarin de Britse oliegigant BP elk jaar weer het energieverbruik van de wereld in kaart brengt. Daardoor heeft de wereld voor het eerst sinds 1998 minder CO2 in de atmosfeer gespuwd.

Ook België blijkt stevig te bezuinigen: ons energieverbruik is geslonken van 70,6 miljoen ton olie-equivalent naar 69,4 miljoen ton. Dat is het laagste peil sinds 2003. Die daling is zowel te merken aan de teruggeschroefde olieconsumptie (van 40,1 naar 38,5 miljoen ton) als aan het lichtjes gedaalde steenkoolverbruik. We maken wel meer gebruik van kernenergie en ook de Belgische gasomzet is lichtjes toegenomen van 10,4 naar 10,7 miljoen ton olie-equivalent.

Per hoofd van de bevolking is België een van de grootste energieslokoppen van de wereld, meldt de Statistical Review van BP. Ons land jaagt er dagelijks inderdaad 781.000 vaten ruwe olie door, maar dat komt door onze sterke raffinagesector die elke dag 745.000 vaten verwerkt en exporteert. Al roeien we ook door het stijgende gebruik van gas en kernenergie tegen de stroom van de andere OESO-landen in. De sterke energieprestaties van die landen worden trouwens in het algemeen tenietgedaan door het verbruik in Azië en het Midden-Oosten. China blijkt 8,7 procent meer energie verbruikt te hebben in 2009.

Olie blijft tot nader order de belangrijkste energieleverancier van de wereld. Elke dag stookt de mensheid 84 miljoen vaten ruwe olie op. Maar de vraag naar ruwe olie is wel fors verminderd: de wereld verbruikt 1,2 miljoen vaten minder dan in 2008, de OESO-landen hebben hun verbruik zelfs met 2 miljoen vaten kunnen terugschroeven. De olieproducenten en de OPEC (organisatie van olie-exporterende landen) op kop, blijken van de weeromstuit hun productie teruggeschroefd te hebben met 2 miljoen vaten per dag.

De oliereserves in de wereld zijn volgens BP blijven steken op 1.331.000 vaten. Dat is nauwelijks minder dan een jaar geleden. Het leeuwendeel daarvan steekt in de grond in het Midden-Oosten, dat bijna vier keer de voorraad van de Zuid-Amerikaanse olie-ontginners te zijner beschikking heeft.

De wereld verbruikt minder olie, maar voor het eerst in de geschiedenis ook 2,1 procent minder gas. Minder goed nieuws is evenwel dat het aandeel van steenkool weer begint te stijgen. Ondanks het dalende verbruik van de OESO-landen heeft steenkool vandaag het hoogste aandeel in de wereldwijde energievoorziening sinds 1970. Vooral Azië en het Midden-Oosten zijn aansprakelijk. De sterkst groeiende vorm van energiewinning komt van de waterkrachtcentrales. Die leveren de wereld anderhalf procent meer energie dan een jaar geleden, meldt het BP-rapport.