Direct naar artikelinhoud

Veiligheidspolitiek Sarkozy verhit Franse gemoederen

De eerder wegens racisme veroordeelde en nu vanwege zijn uitzettingen van Romazigeuners bekritiseerde Franse minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux haalt in Le Monde keihard uit naar de ‘linkse miljardairs’ die hij bij de oppositie ontwaart. Een priester wenste president Sarkozy gisteren intussen een hartaanval toe.

De straffe taal en uitzettingen waar de in Frankrijk verblijvende Roma sinds enkele weken het voorwerp van zijn, wordt niet alleen door de Europese Commissie, het Vaticaan en het antidiscriminatiecomité van de Verenigde Naties bekritiseerd, ook in Frankrijk zelf neemt de animositeit toe over de ongezouten wijze waarop president Nicolas Sarkozy en diens minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux sinds kort aan veiligheid doen.

Uit verontwaardiging over het beleid heeft een Rijselse priester Sarkozy gisteren zelfs de dood toegewenst. Ik bid dat Sarkozy een hartinfarct krijgt. Ik weet het niet meer, maar mij is duidelijk dat het niet okee is”, zei broeder Arthur, die zijn hele leven aan het helpen van de Roma gewijd heeft, zondag aan de pers.

Later trok de priester zijn woorden in en bood hij het staatshoofd excuses aan, maar zijn uitspraken tekenen de hitsigheid van het politieke klimaat.

Zaterdag was het immers Hortefeux die alle registers opentrok. In een interview met Le Monde zei hij dat de Franse samenleving iets anders is dan “het kleine politieke en mediamilieu van Parijs”. “U wordt verblind”, zei Hortefeux, “door het dominante discours van de zogenaamde weldenkenden.” En voorts: “Dat sommige stemmen binnen de linkse miljardairs dit niet begrijpen, stoort me niet, integendeel.” Wie de miljardairs dan wel zijn, is niet bekend, maar in een context waarin de affaire-Bettencourt het Franse establishment op zijn grondvesten doet daveren, mankeert het Hortefeux alvast niet aan lef, zo merken commentatoren op.

De minister, duidelijk op zoek naar de “stille meerderheid” die de krasse taal en het harde optreden niet afwijst, is een van de architecten van Sarkozy’s verkiezing in 2007. Omdat zijn eigen centrum-rechtse UMP onvoldoende stemmen op overschot had om de zege te garanderen, moest ‘Sarko’ ook toen al op zoek naar de extreem rechtse stem, wat lukte. Deze keer dreigt de extreem rechtse kiezer echter naar het vertrouwde kamp van vader en dochter Le Pen terug te keren, het duo dat het Front National belichaamt. (LD)