Direct naar artikelinhoud

AA Gent-coach Dury: ‘Al een tijdje bezig met vervanger voor Rosales’

AA Gent is nog maar net terug van Kiev of het mag alweer aan de slag in Westerlo. Zonder Roberto Rosales want die vertrok naar Twente. ‘Er moet zo vlug mogelijk een vervanger komen’, vindt Dury.

Francky Dury was gisteren heel duidelijk over de competitiestart. “Ja, Kiev is verwerkt. Dat zal de wedstrijd tegen Westerlo niet beïnvloeden.” Al gaf de coach meteen ook toe dat die 3-0 hard is aangekomen. “Natuurlijk geeft dat een slecht gevoel. Ik had op voorhand gezegd dat we het Kiev alleen maar moeilijk konden maken als wij allemaal top waren. Dat was niet het geval. Ik heb dan ook tegen mijn spelers gezegd dat ik verrast was. We zeggen een heel jaar dat we er willen bij zijn in de Champions League, maar als we er dan bij zijn, laten we een kans liggen. We moeten een scherpere attitude tonen op het veld. Uitgekookter zijn. Je kunt bij de beste horen in België, maar in Europa hebben we nog veel te leren.”

Dat kan Gent volgende week tonen in de terugmatch. Maar eerst moet het vanavond aan de bak tegen Westerlo. Zonder Roberto Rosales. Die speelde dinsdag door een blessure al niet mee en vertrok gisteren naar Twente. “Ik heb hem in Kiev op de man af gevraagd of hij niet wilde spelen ‘because of Twente’”, zegt Dury. “Hij keek me recht in de ogen en antwoordde onmiddellijk: ‘Neen.’ Hij zei me dat hij daar niet mee bezig was. Groot was dan ook de verrassing toen ik gisteren te horen kreeg dat hij naar Twente gaat. Dat is blijkbaar de voetbalwereld. Maar goed, ik ben niet naar hier gekomen om te klagen, maar om te werken. Ik heb er ook honderd procent begrip voor want het gaat om een groot bedrag voor een flankverdediger. Bovendien heeft Gent na het vertrek van Boussoufa, Lombaerts, Maric en Ruiz nooit een stap teruggezet. Ik heb er ook nu alle vertrouwen in.”

Door het vertrek van Rosales wordt die rechtsbackpositie toch weer een klein probleem want Gent houdt alleen Myrie over. Dury: “We zitten daar niet breed. Ik heb al iemand in mijn hoofd zitten, maar ik zeg natuurlijk niet om wie het gaat want dat zou een grote tactische fout zijn. We zijn er al een tijdje mee bezig en moeten beseffen dat we hem zo vlug mogelijk moeten halen. De competitie start en daar zit een hiaat. Straks komt ook de voorronde van de Europa League eraan en het zou handig zijn als we die speler dan kunnen inpassen.”

Daar zal het volgens Dury niet bij blijven. “We gaan nog op een positie versterken en langs de andere kant hoop ik dat we ook nog van wat spelers kunnen af geraken. Ik ben niet van plan om spelers van dertig jaar elke week in de tribune te zetten. Ik ben een coach, maar ook een mens hé.”

Een andere ‘zaak’ is alvast opgelost. “Coulibaly heeft zijn excuses aangeboden voor zijn weigering om dinsdag in te vallen”, vertelt Dury. “Als iemand die een fout maakt, zijn excuses aanbiedt, vind ik dat we al heel ver zijn. Bij Club Brugge gebeuren er andere zaken. Een speler wordt gestraft en naar de B-kern gestuurd. Zes maanden later wordt die speler voor dezelfde ovetreding weer naar de B-kern gestuurd. Ik probeer een speler te overtuigen om die fouten niet meer te maken. Maar dat kost tijd. Ik hoop dat jullie me die geven.” (HVM)