Direct naar artikelinhoud

Naamse diaken blijkt inspecteur bij de Staatsveiligheid te zijn

De Staatsveiligheid heeft een hoge geestelijke van het bisdom van Namen op de vingers getikt. Diaken Jean-Pol Druart is vriendelijk verzocht om iets minder te koop te lopen met het feit dat hij inspecteur is bij de Belgische Staatsveiligheid.

Een markante melding prijkte tot begin deze week op de website van het bisdom van Namen: een aparte pagina met een fotoverslag van de plechtige wijding tot diaken van Jean-Pol Druart. Die vond plaats op 8 oktober 2005 en werd uitgevoerd door de toenmalig bisschop (en huidige aartsbisschop) André-Mutien Léonard. In een korte biografie werd de diaken omschreven als “divisionair inspecteur bij de Staatsveiligheid, geattacheerd aan de pastorale ploeg Namen-centrum”.

Volgens de tekst is hij binnen de pastorale ploeg in Namen actief op het gebied van “integratie van migranten en het pastorale werk met jongeren”. Dat klinkt bijna als een vorm van structurele samenwerking tussen de Staatsveiligheid en het bisdom van Namen. “Niets van”, zegt Jean-Pol Druart in een korte reactie. “Ik heb mijn werk, als ambtenaar bij de Staatsveiligheid. En daarnaast heb ik mijn persoonlijke geloofsovertuiging. Er is niets dat mij, net als elke andere burger, zou kunnen verbieden om een actieve rol op te nemen binnen mijn geloofsgemeenschap. Geen van beide bezigheden is een belemmering voor de andere. En uiteraard hebben beide niets met elkaar te maken.”

De wijding tot diaken is een van de drie hogere wijdingen in de rooms-katholieke kerk. Diakens kunnen worden gezien als een volwassen misdienaars of hulppriesters. Voor de functie komen, zoals in het geval van Druart, sinds het Tweede Vaticaans Concilie ook gehuwde mannen in aanmerking. Diakens zijn bevoegd om in de mis het evangelie te lezen en te preken, in de catechese het geloof uit te leggen en te dopen. Ze kunnen ook als getuige optreden bij een kerkelijk huwelijk. Verder kan een priester een beroep doen op een diaken om de communie uit te delen. “Het biechtgeheim staat mijn functioneren in de Staatsveiligheid niet in de weg”, zegt Druart. “Diakens mogen geen biecht afnemen.”

Op het hoofdbestuur van de Veiligheid van de Staat (VSSE) is men niet echt opgetogen over de wijze waarop Druart zichzelf verraadde op de website van het Naamse bisdom. In een korte reactie aan deze krant bevestigt de Staatsveiligheid dat “deze persoon een lid is van de dienst en zich dus geen bevoegdheden toemeet die hij niet heeft”. Verder zegt de mededeling: “Het is niet de bedoeling dat inspecteurs van de VSSE zich publiekelijk outen. Betrokkene werd daarover geïnterpelleerd en wijt dit aan een vergissing door de beheerder van de site. De dusdanige vermelding zal op vraag van betrokkene worden verwijderd.”

Gisteren bleek de tekst op de website van het bisdom inderdaad al te zijn aangepast.