Direct naar artikelinhoud

Universiteit Maastricht lokt kwart meer Belgische studenten

Meer en meer Belgische studenten Belgische studenten kiezen voor de Universiteit van Maastricht (UM).

Het aantal jongeren dat zich voorlopig heeft ingeschreven voor een bacheloropleiding is met 23 procent toegenomen. Waar zich vorig jaar op dit moment 735 studenten hadden gemeld, waren dat er eind vorige week 901. Vooral de studies geneeskunde, international business en Europees recht zijn in trek.

Ook de Maastrichtse masteropleiding zijn populair bij Belgische studenten. Daar zijntot nu toe acht procent meer voorinschrijvingen opgetekend. Het aparte lesmodel, het zogeheten probleemgestuurd onderwijs, zou de voornaamste verklaring zijn voor de stijging. Daarbij wordt lesstof behandeld aan de hand van situaties en problemen uit de praktijk. Onder begeleiding verwerven studenten kennis door samen een oplossing te zoeken.

Woordvoerster Flore Clerkx: "België is een van onze voornaamste doellanden. Veel Belgische jongeren willen geen colleges volgen met 500 andere studenten. Zij werken werken liever in kleine groepen met een intensieve begeleiding door leraren. Het probleemgestuurd onderwijs breekt daarin met de traditie."

De fikse hoeveelheid Belgische voorinschrijvingen hoeft niet te betekenen dat er komend academiejaar effectief meer Belgen in Nederlands-Limburg gaan studeren. Jongeren kunnen zich namelijk hebben opgegeven voor studies waarbij een ingangsexamen moet worden afgelegd of waarbij er wordt geloot wegens een beperkt aantal plaatsen.

"Vergeet ook niet dat nog een deel studenten in extremiskiest voor een andere universiteit. Niet alle 901 Belgen zullen in Maastricht gaan studeren. Hoeveel er dan wel komen, blijft giswerk."