Karel De Gucht reageert op riant overgangsloon: “Het is wel bruto”

Gewezen EU-commissaris Karel De Gucht geeft toe dat hij en zijn 15 voormalige collega’s nog altijd een ‘overgangsvergoeding’ van 125.000 euro per jaar ontvangen. “Zo zit het systeem nu eenmaal in mekaar”, reageert de gewezen Open vld-voorzitter.

tg

Hoewel ze hun functie niet meer uitoefenen, worden 16 voormalige EU-commissarissen nog altijd betaald door de Europese Commissie. Dat is de Duitse krant Die Zeit te weten gekomen. Een van hen is Karel De Gucht, die volgens Die Zeit nog altijd een bedrag van bijna 125.000 euro per jaar ontvangt. De Gucht bevestigt nu dat hij inderdaad zo’n overgangsvergoeding ontvangt.

De Gucht en zijn 15 collega-commissarissen die tot 2014 in de Commissie-Barroso zaten, kregen bij hun vertrek een “overgangsvergoeding”. Die was bedoeld om te vermijden dat ze meteen na hun functie als commissaris een goedbetaalde job in de privé-sector zouden aannemen.

Twee jaar later hebben de meesten nu wel zo’n job, én ze ontvangen nog steeds de vergoeding. De Gucht kreeg zetels in de raden van bestuur van staalbedrijf ArcelorMittal en telecombedrijf Proximus, goed voor respectievelijk 144.000 en 25.000 euro per jaar. Daarnaast krijgt hij nog altijd 125.000 euro van de EU.

In een reactie bevestigt Karel De Gucht dat hij net als zijn gewezen collega-commissarissen inderdaad nog een overgangsvergoeding ontvangt. Hij nam eind 2014 afscheid van de Europese Commissie en kan nog tot 1 november 2017 aanspraak maken op de premie. “Dat is zo, hé, dat is het systeem. Al mijn voorgangers hebben in dat systeem gefunctioneerd en ook de huidige commissarissen zullen binnen dat systeem functioneren.”

De Gucht zegt er geen bezwaar tegen te hebben dat Die Zeit de lijst met de 16 namen heeft gepubliceerd. “Al begrijp ik niet goed waarom de krant daar nu juist mee uitpakt, want die regel bestaat al 50 jaar.”

De Gucht voegt er ook aan toe dat “het bedrag dat wordt genoemd een bruto-bedrag is, onderhevig aan de Europese belastingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen