Direct naar artikelinhoud

België onderzoekt of paard als rund wordt verkocht

De Belgische overheid stelt een onderzoek in naar mogelijke fraude met paardenvlees in ons land. Ze doet dit naar aanleiding van een schandaal waarbij goedkoper paardenvlees in de plaats van rundvlees in lasagnes wordt gebruikt.

De Belgische consument mag voorlopig op beide oren slapen. In ons land zijn er tot dusver geen paardenvleeslasagnes opgedoken of andere diepvriesproducten waarbij geknoeid werd met vleeswaren. Maar het is evenmin uitgesloten dat producten waarin op frauduleuze wijze paardenvlees werd verwerkt op de Belgische markt aanwezig zijn. De FOD Economie neemt alvast het zekere voor het onzekere en stelt op vraag van economieminister Johan Vande Lanotte (sp.a) een onderzoek in, nu de zaak zich over heel Europa lijkt te verspreiden.

De fraude met paardenvlees kwam aan het licht midden januari. Ierse autoriteiten ontdekten toen dat er paardenvlees zat in hamburgers die verkocht werden in Ierse en Britse winkels van supermarktketen Tesco. Later bleek ook dat de lasagne waarin volgens het etiket rundvlees zou moeten zitten tot 100 procent paardenvlees bevatte. Die lasagne lag bij heel wat Britse winkels, onder andere in vestigingen van Aldi, in de rekken.

Het nieuws zorgt aan de andere kant van het Kanaal voor heel wat opschudding. Consumptie van paardenvlees is in Groot-Brittannië, waar paarden de status van huisdier hebben, not done. Er gaan stemmen op om de invoer van alle vlees komende van het Europese vasteland te verbieden totdat de hele zaak opgehelderd is.

Zo ver komt het wellicht niet, maar tot dusver is het niet duidelijk wie er achter de fraude zit. Kop van Jut is Findus, een Zweedse diepvriesgroep en leverancier van kant-en-klaarmaaltijden die zaken doet over heel Europa. De firma zegt dat ze vandaag klacht zal indienen tegen onbekenden.

Nederland

Findus produceert zijn diepvrieswaren niet zelf. De regie daarvan heeft ze in handen gegeven aan de Franse firma Comigel uit Metz, die op haar beurt in zee ging met het Luxemburgse bedrijf Tavola. Dat bedrijf haalde zijn vlees bij het Franse vleesverwerkend bedrijf Spanghero. Daar liep het mis.

Tavola kreeg rundvlees met een stempel van de Franse keuringsdienst aangeleverd, waarvan achteraf bleek dat het geen rundvlees maar wel paardenvlees was. Spanghero zegt te goeder trouw te hebben gehandeld en wijst met een beschuldigende vinger richting Roemenië. Het Franse bedrijf zegt zelf slachtoffer te zijn van fraude en is van plan om klacht in te dienen tegen het Roemeense slachthuis, waar de in opspraak gekomen vleespartij vandaan komt.

In Roemenië wordt heel boos gereageerd. De federatie van Roemeense slachthuizen zegt dat het onmogelijk is dat paardenvlees het slachthuis verlaat met een stempel van rundvlees. Maar wat er daarna met al het paardenvlees gebeurt dat in Roemenië wordt geslacht, is een andere zaak.

Volgens het persbureau AP meent de Franse overheid intussen dat het diepvriesvlees uit Roemenië via een Nederlandse handelaar bij de Luxemburgse fabriek terechtgekomen is. De Nederlandse overheid zegt van niks te weten, maar is bereid te onderzoeken of de vleespartij via Nederland werd geleverd.

Consument misleid

Behalve in Britse diepvrieslasagnes is ook paardenvlees aangetroffen in producten in Zweden, Ierland en Frankrijk. Uit voorzorg werden in al die landen diverse vleesproducten uit de rekken gehaald. Hoewel zowel Findus als Comigel actief zijn op de Belgische markt blijft het afwachten of dat straks ook bij ons zal gebeuren.

Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat er diepvriesproducten met Roemeens paardenvlees in Belgische rekken ligt. "Via het Europese waarschuwingssysteem hebben we nog niks vernomen over de mogelijke aanwezigheid van verdachte loten in België", zegt Lieve Busschots van het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid.

Omdat er bedrog in het spel is, is het paardenvleesschandaal in de eerste plaats een zaak van de FOD Economie, zegt Busschots. "De volksgezondheid is niet in het gedrang. We gaan dan ook niet in het wilde weg controles opstarten."

De FOD Economie neemt de zaak ernstig. "We hebben er geen idee van of producten met paardenvlees die volgens het etiket rundvlees bevatten op de Belgische markt zijn. Omdat er sprake is van bedrog kun je dat niet uitsluiten", zegt Chantal De Pauw. "Maar we treden op omdat we niet kunnen aanvaarden dat de consument misleid wordt."

In kringen van de Belgische vleesindustrie wordt intussen met veel verbazing gekeken naar het hele schandaal. "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de betrokken bedrijven hiervan niks wisten", zegt een goed geplaatste bron. "Zelfs al geef je de productie in onderaanneming dan nog heb je de verplichting om te controleren dat het lastenboek wordt gevolgd."