Direct naar artikelinhoud

Veiligheidsraad keurt resolutie over Syrië goed

Het was een zeldzaam vertoon van eensgezindheid: de VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag unaniem een resolutie aangenomen waarin de strijdende partijen in Syrië worden opgeroepen humanitaire hulp toe te laten tot de bevolking in belegerde gebieden. Vergelijkbare resoluties werden tot nu toe geblokkeerd door Rusland en China.

Het bewind in Damascus wordt opgeroepen hulporganisaties toe te laten tot gebieden waar burgers in nood verkeren en op te houden met het gebruik van zogenoemde vatbommen. Tevens veroordeelt de Veiligheidsraad terreurdaden van rebellen.

De resolutie zegt niets over sancties, maar waarschuwt voor 'verdere stappen' als de oproep wordt genegeerd. Groot-Brittannië en Frankrijk wilden hardere maatregelen laten opnemen in de tekst, maar dat gebeurde niet omdat China en Rusland - landen met vetorecht - dit niet zouden accepteren. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011 heeft Rusland drie VN-resoluties over het conflict geblokkeerd.

In de resolutie wordt vooral het Syrische bewind verweten hulp tegen te houden. Zo wordt van "alle partijen, in het bijzonder de Syrische autoriteiten, geëist dat humanitaire VN-organisaties en hun partners snel, veilig en ongehinderd doorgang krijgen".

Bij een veldhospitaal in Atmeh, in het noordwesten van Syrië, is gisteren een autobom ontploft. Volgens de oppositie vielen er zeker veertien doden; de meeste slachtoffers zijn patiënten en hulpverleners. Het was niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Ontvoeringen

Ook hebben twee zelfmoordenaars een belangrijke strijder van Al Qaida in de Syrische stad Aleppo gedood.

Syrische veiligheidsagenten hebben dan weer een bekende linkse schrijver en voormalig politieke gevangene ontvoerd. Akram al-Bunni werd zaterdag afgevoerd toen hij een hotel in Damascus verliet. Bunni heeft 20 jaar in de cel doorgebracht. Zijn naam kwam voor op een 'terroristenlijst' van het ministerie van Justitie in Damascus, die onlangs uitlekte.