Direct naar artikelinhoud

'Die uitspraak was een grote stommiteit'

Seksuele intimidatie is plots een centraal thema in de Mechelse verkiezingen door de uitspraak van schepen van Gelijke Kansen en Preventie Ali Salmi dat vrouwen ook verantwoordelijkheid dragen als ze het slachtoffer worden van seksuele intimidatie op straat.

Vrouwen moeten zich goed bewust zijn dat bepaalde signalen die ze uitzenden door mannen anders kunnen worden geïnterpreteerd. Wees bewust van de reikwijdte van de signalen die je uitzendt. Dat is een heel goede tip die ik kan geven." Dat zei Ali Salmi, die als onafhankelijke op de sp.a-lijst staat, op de regionale zender RTV nadat de stad Mechelen een campagne lanceerde tegen seksuele intimidatie. Een erg vervelende uitspraak voor het gemeentebestuur, dat Salmi opriep om zijn uitspraak in te trekken. Salmi heeft zich uitvoerig verontschuldigd. "Hij beseft dat hij een grove fout heeft gemaakt. Hij heeft zich ook geëxcuseerd, dus voor ons is de kous daarmee af", zegt eerste schepen en sp.a-boegbeeld in Mechelen Caroline Gennez (sp.a).

Meneer Salmi, verrast door de reacties?

Ali Salmi: "Dat kun je wel zeggen. Ik was zaterdag in Frankrijk, dus ik heb de aflevering van RTV nog niet kunnen bekijken. Het duurde niet lang voordat ik overstelpt werd met reacties. Tja, er komen verkiezingen aan. Iedereen springt erop natuurlijk."

Als schepen van Gelijke Kansen gaat u zwaar uit de bocht.

"Dat zou je denken, maar die uitspraak was maar één van de vele quotes die ik had gegeven. Niet de meest geslaagde moet ik toegeven, maar daar heb ik mij al meer dan genoeg voor verontschuldigd. Ik heb een grote vergissing begaan, maar wie maakt nooit fouten? Ik ben ook maar een mens."

Uw uitspraak is extra pijnlijk, aangezien u net een actie had gelanceerd tegen seksuele intimidatie.

"Eigenlijk valt het in Mechelen nog goed mee met die seksuele intimidatie. Maar uit een jongerenenquête van vorige zomer bleek dat jonge meisjes daar toch over klagen. Vandaar onze campagne."

Als u weet dat zij daarmee worstelen, waarom dan toch die uitspraak?

"In het interview achteraf had ik het over workshops waarin we jonge meisjes weerbaarder proberen te maken. 'Heeft u een goede tip?', vroeg de journalist. Ik moest iets antwoorden met die camera voor mijn neus, dus heb ik er zomaar iets uitgefloept."

U moet toch menen wat u zegt?

"Het klinkt misschien raar, maar ik heb dat antwoord gegeven omdat het soms gezegd wordt door andere mensen. Niet alleen in bepaalde culturen, zoals veel mensen zullen denken, maar ook door jonge Vlaamse meisjes zelf. ''

U bent wel schepen van Gelijke Kansen en niet zomaar elke Mechelaar.

"Voor alle duidelijkheid: die uitspraak wordt niet door mezelf gedragen. Het was een grote stommiteit."

Volgens uw politieke tegenstanders kan u maar beter opstappen.

"Ik ben de persoon die in Mechelen al veel initiatieven heeft genomen voor de gelijkheid van man en vrouw. Zo heeft Mechelen als één van de weinige Vlaamse steden een officieel statement dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Deze heisa komt er nadat we een initiatief tegen seksuele intimidatie hebben gelanceerd. In alle bescheidenheid: als iemand dit niet verdient, dan ben ik het wel."