Belgische politie pakt uit met ‘Most Wanted’-lijst

In navolging van Interpol en Europol zet de federale politie in ons land vanaf morgen de meest gezochte voortvluchtige veroordeelden online op een nieuwe ‘Most Wanted’-website. “We hopen op die manier tips te krijgen over hun verblijfplaats”, klinkt het.

tg

Het initiatief gaat uit van het FAST-team (Fugitive Active Search Team) van de federale politie. Dat spoort al sinds 2000 voortvluchtige veroordeelden op. Sinds de oprichting werden al 5.850 voortvluchtigen opgespoord.

De nieuwe site www.mostwanted.federalepolitie.be wordt vrijdagmorgen in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens officieel gelanceerd.

© fedpol

Op de website komen opsporingsberichten van voortvluchtige criminelen die al veroordeeld zijn. Welke namen er vanaf morgen opstaan, wil de federale politie voorlopig niet zeggen. Maar wellicht zullen enkele terreurverdachten onder wie Hicham Chaib op de lijst prijken. Hij was één van de leidende figuren binnen de terroristische groep Sharia4Belgium.

Oorspronkelijk was hij de lijfwacht en rechterhand van de oprichter van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Chaib vertrok intussen naar Syrië en sloot zich aan bij de terroristische groep Majlis Shura Al-Mujahidin.

Hij roept moslims op om naar Syrië te komen en bloed te offeren. Uit een video op het internet blijkt dat hij zich heeft aangesloten bij ISIS. Hij werd in Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar met onmiddellijke aanhouding.

Wie er zo goed als zeker zal opstaan, is Jean-Claude Lacôte en zijn vriendin Hilde Van Acker.

© fedpol

De twee zijn in 2011 in ons land bij verstek tot levenslange opsluiting veroordeeld door het hof van assisen van West-Vlaanderen. Beiden werden schuldig bevonden aan de moord op de Brit Marcus John Mitchell op 23 mei 1996 in De Haan. Lacôte prijkt overigens ook op de most-wanted-lijst van Europol.

© fedpol

Ook gezocht is Hayk Terterian. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot 25 jaar wegens verschillende verkrachtingen en zware mishandelingen in het centrum van Oostende in 2011 en 2012.

De Belgische politie heeft voor de oprichting van de nieuwe site de mosterd bij Europol en Interpol gehaald. Die hebben al langer zo een website. Met succes.

Een halfjaar na de lancering van een politiewebsite met Europa’s meest gezochte gangsters werden al veertien voortvluchtige zware criminelen opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen